Stororder ger nya jobb i Bjurträsk

Fabrikschef Andreas Lundin ser ljust på framtiden.
Fabrikschef Andreas Lundin ser ljust på framtiden. Foto: Lennart Enkvist
Ecopart i Bjurträsk har tagit hem en order på att bygga 200 nya lägenheter i Mälardalen. Nu väntar nyanställningar. ”Vi lär behöva ett tiotal personer inom den närmaste framtiden”, säger fabrikschef Andreas Lundin.

I dagsläget är de 23 anställda på Ecoparts fabrik sysselsatta med att tillverka väggar, bjälklag och badrum till Grön­bos lägenhetsbygge på Söd­ra Karlgård i Skellefteå.

Jobben tillbaka till Bjurträsk när hustillverkare fyller fabriken
Första paketet har lämnat fabriken i Bjurträsk

Nu har företaget gjort klart med ett nytt kontrakt som innebär att man ska bygga 200 lägenheter i Mälardalen. Det handlar om tre olika projekt som ska byggas under två och ett halvt år.

I dag sysselsätter Ecoparts fabrik i Bjurträsk 23 personer.
I dag sysselsätter Ecoparts fabrik i Bjurträsk 23 personer. Foto: Lennart Enkvist

Upplägget är likadant som på Södra Karlgård, det vill säga grunderna byggs i Bjurträsk och fogas sedan ihop på plats av Grönbos personal.

Samarbete

Att Ecopart och Grönbo har samma ägare är ett stort plus.

– Vi brukar säga att vi har två fabriker, en fast och en portabel, som jobbar tätt ihop. Det gör att vi får enklare kommunikationsvägar, säger Andreas Lundin.

Vi måste börja så fort det fysiskt är möjligt. Vi kommer gradvis att öka takten och anställa några åt gången.

Kontraktet innebär nya jobb på fabriken i Bjurträsk. Andreas Lundin räknar med att ett tiotal personer behöver nyanställas inom kort:

– Vi måste börja så fort det fysiskt är möjligt. Vi kommer gradvis att öka takten och anställa några åt gången.

Utmaning

Men att få tag på personal är inte det lättaste just nu. För att klara rekryteringen tänker Ecopart samarbeta med både bemanningsföretaget Wikan och Norsjö kommuns arbetsmarknadsenhet.

– Det är en utmaning. Samtidigt är vi bra på att utbilda personal själva.

Om allt går som det är tänkt ska produktionen och personalstyrkan öka ännu mer i framtiden. Andreas Lundin konstaterar att det behöver byggas allt mer och att det ligger i tiden att bygga miljövänligt i trä.

Stora ytor

På fabriksområdet i Bjurträsk finns det också gott om utrymme att växa i. Fortfarande använder Ecopart bara en del av de enorma lokalerna där det tidigare var fönstertillverkning med som mest uppemot 200 anställda.

– Det känns jättekul. Det är innovatörer som ligger bakom den här tillverkningen och de har hittat något häftigt, säger Andreas Lundin.

Fabriken

Fabriken i Bjurträsk startades 1908. Här tillverkades fönster fram till 2015, då Inwido lade ned produktionen. Året därpå köpte Ecopart fabriken av Inwido.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut