Stora order för Valutec i Norge

– Vi ser många långsiktiga investeringar i både Norge, Sverige och Finland, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec i ett pressmeddelande.
– Vi ser många långsiktiga investeringar i både Norge, Sverige och Finland, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec i ett pressmeddelande. Foto: Patrick Degerman
Skellefteföretaget Valutec har fått order värda 40 miljoner kronor från tre sågverk i Norge. Det är företagen Kjeldstad och Gran Tre som köper kammartorkar och Bergene Holm investerar i tre kanaltorkar.

– Valutec valdes som leverantör utifrån kombinationen av bra referenser, tekniska lösningar, bra projektorganisation och kort byggtid, sa Bergene Holms vd Johan Mörland i samband med att affären offentliggjordes.

De nya kanaltorkarna hos Bergene Holm kommer att byggas under senare delen av 2018 och driftsättas under det första kvartalet 2019.

Gran Tre planerar att öka sin produktion med 50 procent och har därför valt att investera i två kammartorkar.

– I och med den här investeringen kommer vi att öka vår torkkapacitet med nästan 100 procent och får istället överkapacitet. Torkningen ska inte vara en flaskhals, säger Finn Hoel, vd på Gran Tre.

Totalt kommer sågverkets kapacitet att öka från dagens 60 000 kubikmeter timmer per år till cirka 90 000 kubikmeter.

Kjeldstads investering handlar om en kammartork till deras anläggning i Stören.

– Vi ser många långsiktiga investeringar i både Norge, Sverige och Finland. Det ger goda skäl att tro på en utveckling där trä kan fortsätta ta marknadsandelar från andra material, berättar Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec i ett pressmeddelande.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut