Stiftelse i Skellefteå fortsätter utveckling inom spetsteknik

– Utvecklingen inom vårt teknikområde går enormt fort, konstaterar Kenth Johansson, vd på Adopticum.
– Utvecklingen inom vårt teknikområde går enormt fort, konstaterar Kenth Johansson, vd på Adopticum. Foto: Pressbild
Den 1 december startade stiftelsen Adopticum, med basen i Skellefteå, projektet RIO, Regional Innovation genom Optisk Mätteknik. Under tre år får små och medelstora företag i Norr- och Västerbotten stöd för att utveckla prototyper på lösningar som innefattar optisk mätteknik.

RIO tar över stafettpinnen efter projektet OMIN som Adopticum bedrivit i snart tre år.

– OMIN har varit en stor framgång. Tillsammans med företag i Norr- och Västerbotten har vi bedrivit nio förstudieprojekt som syftar till att undersöka om bolagets idéer kring optisk mätteknik går att förverkliga. Fem av dessa har vi sedan gått vidare med i syfte att tillsammans med bolaget ta fram en första prototyp, säger i ett pressmeddelande Maria Strand, projektledare på Adopticum.

Adopticum kommer att kunna fortsätta att arbeta på samma sätt i RIO.

– Utvecklingen inom vårt teknikområde går enormt fort, konstaterar Kenth Johansson, vd på Adopticum.

Som exempel på detta tar han att på alla självkörande fordon sitter en optisk sensor. För ett och ett halvt år sedan undersökte Adopticum prisbilden hos en av sensorleverantörerna, priset var då 10 000 USD. Idag kostar samma sensor 4 000 USD och leverantörens målpris om fem år är 300 USD.

– Denna typ av sensorer går att använda i långt fler tillämpningar än på fordon, exempelvis inom industrin. De är snabba, noggranna, robusta och priset gör dem intressant i många olika tillämpningar, menar Kenth Johansson.

Optisk mätteknik har av EU-kommissionen utpekats som ett av sex teknikområden som har stor potential för att skapa konkurrenskraft i den europeiska ekonomin.

– Adopticum snabbar på denna utveckling genom projekt som OMIN och RIO där det finns färdiga resurser att snabbt sätta in i utvecklingsprojekt, säger Maria Strand.

RIO drivs som ett innovationsprojekt inom ramen för Tillväxtverkets strukturfonder.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut