Camilla Sterner planerar att öppna den nya butiken på Solbacken i Skellefteå den 25 mars.
Camilla Sterner planerar att öppna den nya butiken på Solbacken i Skellefteå den 25 mars. Foto: Jonas Nilsson

Snart är flytten genomförd: ”Andan ska få leva kvar här”

Inom kort kommer dörrarna till Öhmans mattors nya butik på Solbacken att öppna, om allt går enligt planen. Ägaren Camilla Sterner hoppas att den goda kundkontakten följer med i flytten.

När Norran välkomnas in i den nya lokalen på onsdagsmorgonen återstår fortfarande en hel del arbete. Under det höga taket gapar de enorma vita väggarna mestadels tomma. Ett färggrant hav av mattor i olika material väller ut från sin tillfälliga plats i ett av hörnen.

– Ullmattor med frans är nog det mest populära just nu, särskilt bland ungdomar. De brukar komma in och fråga efter dem, berättar Camilla Sterner glatt.

Bland ungdomar är det populärt med ullmattor med frans.
Bland ungdomar är det populärt med ullmattor med frans. Foto: Jonas Nilsson

Hon hoppas kunna slå upp portarna på Solbacken den 25 mars, men först ska det inredas. Ställningar ska resas och mattor ska hängas upp. Camilla tänker bland annat inrätta ett litet minneshörn för den tidigare butiken på Storgatan, som huserat Öhmans mattor sedan 1912.

Den anrika verksamhetens historia ska inte glömmas bort.

– Jag kommer att ha ett gammalt kassaskåp, gamla kassaböcker och gamla foton. Det finns bilder kvar från när Öhmans körde runt i byarna och sålde handväskor, strumpbyxor och sånt.

– Jag vill att andan ska få leva kvar här, berättar Camilla.

Det här är inte bara en nystart utan också ett avsked?

– Precis, det är väldigt känslosamt att lämna den tidigare platsen. Jag har jobbat där sedan -99 och många kunder har en koppling dit. Där är allting väldigt speciellt.

Camilla Sterner tänker bland annat ordna en minneshörna för den tidigare butiken.
Camilla Sterner tänker bland annat ordna en minneshörna för den tidigare butiken. Foto: Jonas Nilsson

Solbacken som alternativ

Ändå har de flesta kunder varit positiva till flytten. Enligt Camilla har tillgängligheten till den tidigare adressen i centrala Skellefteå blivit lidande genom åren.

– Det blir svårare och svårare att ta sig fram med bil i stan. Många kunder tycker också att det är jobbigt med olika parkeringssystem. Då känns Solbacken som ett bra alternativ.

Det nya läget ska även underlätta för rullstolsburna, äldre med rullatorer och föräldrar med barnvagnar. Från den nya kundparkeringen ligger butiksentrén rakt fram, på marknivå.

Den stora fördelen med den nya lokalen är tillgängligheten.
Den stora fördelen med den nya lokalen är tillgängligheten. Foto: Jonas Nilsson

Det bästa för Camilla

I mångt och mycket tänker Camilla fortsätta som förut. En förhoppning med den nya, rymliga lokalen är en bättre översikt över sortimentet. En annan gäller kundrelationen.

– Man får höra såna historier, ibland hela livshistorier. Det är det som är det bästa, att kunna fånga upp kunden och känna att man ”connectar” på ett speciellt sätt.

Verksamheten flyttar visserligen, men Camilla vill inte att den goda kontakten går förlorad.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut