Skriande brist på kompetent personal i Robertsfors

Band de 254 registrerade arbetsgivarna i Robertsfors har 70 procent rekryteringsbehov de närmaste fem åren.
Band de 254 registrerade arbetsgivarna i Robertsfors har 70 procent rekryteringsbehov de närmaste fem åren. Foto: TT
Det kommer att råda en skriande brist på yrkeskunnigt folk i Robertsfors de närmaste åren.

Bristen på personal uppdagades i en kartläggning bland företagen som kommunen har gjort och som visar att bland de 254 registrerade arbetsgivarna har 70 procent rekryteringsbehov de närmaste fem åren.

Framför allt kommer det att behövas 59 personer inom tillverkningsindustrin, 34 personer inom jord- och skogsbruk, tolv personer inom transport och åtta personer inom butik och handel.

– Det här är endast inom privata marknaden. Det kommer också att behövas stora grupper utbildade inom offentliga sektorn, bland annat 21 undersköterskor, 15 vårdbiträden, 10 förskollärare, 9 barnskötare och lärare inom för- och grundskolan, säger Olof Norberg, näringslivsstrateg inom Robertsfors kommun.

Problematiken blir svårare när man från kommunens sida undersökt på vilka gymnasielinjer studerande från i Robertsfors hamnat. Det är inte till de branscher där bristen på kompetent personal är störst.

– När vi tittar på de produktiva linjerna så är tio procent inne på elektrikerlinjer och där har vi inte så stora behov, medan väldigt få söker till lantbruks- och naturbrukslinjer, där många behövs i framtiden. Det gör ju att vi går minus på efterfrågan om den här utvecklingen fortsätter. Samma sak är det med elever på industrilinjer, säger Olof Norberg.

Därför har kommunen kallat företagarna från alla branscher till en näringslivsträff, där man ska diskutera problemen.

– Arbetsgivarna är bekymrade, men jag är ännu mer. Vi kan ju inte tvinga eleverna att söka till vissa utbildningar, men vad kan vi göra för att locka dem? Det måste vi diskutera, säger Olof Norberg.

Tom Juslin VK

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut