Skogsstyrelsen varslar – så berörs anställda i länet

Enligt Skogsstyrelsen är det ännu inte klart i detalj hur många medarbetare som till slut sägs upp och om det i slutändan kommer att röra sig om samtliga 124 personer som varslas.
Enligt Skogsstyrelsen är det ännu inte klart i detalj hur många medarbetare som till slut sägs upp och om det i slutändan kommer att röra sig om samtliga 124 personer som varslas. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Skogsstyrelsen har i dag varslat 124 anställda om uppsägning fördelat över hela landet. I länet berörs fem personer av varslet, som enligt ett pressmeddelande är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag.

– Det här är förstås ett av de tyngsta besked man kan ge till sina medarbetare och det är direkt kopplat till färre uppdrag och en kraftigt minskad budget. Nu tvärbromsar vi, men bromssträckan är lång med uppsägningstider att ta hänsyn till och det bidrar till varslets omfattning, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till varslet är att regeringen inför 2019 fattade beslut om att avsluta arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb som letts av Skogsstyrelsen samt att dra ned budgeten för ersättning till markägare som fått skog formellt skyddad. Även den nationella inventeringen av nyckelbiotoper har avslutats. Som en konsekvens behöver Skogsstyrelsen spara in drygt 50 miljoner under 2019.

Sammantaget innebär den ekonomiska situationen att 124 personer måste varslas, varav fem i Västerbotten.

Om förutsättningarna förändras i en kommande ändringsbudget från regeringen så får arbetet anpassas efter det, skriver Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

– Vi kan i det här läget inte förlita oss på eventuella signaler om förändringar framöver utan måste agera utifrån de förutsättningar och beslut som gäller nu, avslutar Herman Sundqvist.

Fotnot:

Enligt Skogsstyrelsen är det ännu inte klart i detalj hur många medarbetare som till slut sägs upp och om det i slutändan kommer att röra sig om samtliga 124 personer som varslas. Det är även oklart hur uppsägningarna kommer att fördelas mellan regioner och avdelningar.

Arbetsrättsliga processen pågår, bland annat med fackliga förhandlingar.

Joel Lindberg VK

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut