Valutec, här Robert Larsson, vd, och Eric Johansson, marknadschef, tar allt större marknadsandelar i Centraleuropa.
Valutec, här Robert Larsson, vd, och Eric Johansson, marknadschef, tar allt större marknadsandelar i Centraleuropa. Foto: Arkivbild: Lars Andersson

Skellefteföretag får order från Österrike

Valutecs kanaltorkar fortsätter att vinna marknadsandelar i Centraleuropa. Senast att investera är österrikiska Mosser som höjer både torkkapacitet och kvalitet med en ny anläggning på sitt sågverk i Wolfpassing.

Österrikiska Mosser har etablerat sig som en av Europas största och ledande limträproducenter. Tidigare har företaget endast använt sig av traditionella kammartorkar för att torka sitt virke men eftersom de idag hanterar stora mängder limträvirke av samma dimensioner valde man att investera i en kanaltork.

Klar i april 2019

Kanaltorken kommer uteslutande att användas till att torka limträvirke ned till tolv procents fuktkvot. Det bidrog till valet av kanaltork då det är en typ av anläggning där effektiviteten är som allra högst vid torkning av liknande dimensioner och paketstorlekar.

– När du ska torka stora mängder virke är kanaltorken med sin kontinuerliga drift vida överlägsen kammartorken både vad gäller kapacitet och energiförbrukning, säger Robert Larsson, vd Valutec.

Anläggningen, som får en årskapacitet på drygt 50 000 m3, byggs i rostfritt stål och utrustas med Valutecs styrsystem Valmatics. Driftsättningen är planerad till april 2019.

Valutec har etablerat sig som den ledande leverantören av kanaltorkar och ordern till Mosser är företagets femtonde kanaltorkleverans på cirka tio år till Centraleuropa.

Koncernen Valutec Group har bolag i Sverige, Finland, Ryssland samt Kanada och omsätter cirka 400 miljoner kronor. Med över 6 000 levererade virkestorkar är företaget ledande i Europa.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut