Skelleftebor kan bli Årets Cleantechprofil i norra Sverige

Christoffer Svanberg, Skellefteå Kraft, är en av de nominerade till utmärkelsen Årets Cleantechprofil i norra Sverige.
Christoffer Svanberg, Skellefteå Kraft, är en av de nominerade till utmärkelsen Årets Cleantechprofil i norra Sverige. Foto: Lars Westerlund
Fem personer från Skellefteå är nominerade till utmärkelsen Årets Cleantechprofil i norra Sverige som delas ut av North Sweden Cleantech den 20 oktober. En av dem är Kent van Klint från Eco-Oil i Skellefteå som just nu jobbar med att framställa sin första kommersiella enhet som beräknas vara klar i början av 2019.

– Det känns otroligt roligt att ha blivit nominerad och att Eco-Oil får denna uppmärksamhet även utanför universitetsvärlden. Efter elva år av forskning har vi stött på en del hinder men också hunnit överkomma de flesta. Vi hittar ständigt nya förbättringar och idéer att utveckla, säger Kent och tillägger:

– Eco-Oil har höga ambitioner och med möjligheten att ersätta fossila bränslen utan några som helst ombyggnationer i dagens fordon ser vi förstås en stor möjlighet att bidra till ett fossilfritt Sverige.

Övriga nominerade från Skellefteå är:

Ann-Christine Schmidt, Christoffer Svanberg och Hans Kreisel, Skellefteå Kraft och Jonas Rangård, Boliden

Priset går till en person som engagerat- och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige, samt på ett positivt sätt verkat för en jämställd arbetsplats eller samhälle.

– North Sweden Cleantech instiftade priset för att ingjuta mod och uppmärksamma personer som jobbar för en hållbar tillväxt, berättar Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Priset kommer att delas ut i samband med mötesplatsen Cleantech Meetup den 20 november på Scandic i Skellefteå. Peter Hedman hoppas att priset ska ge det lyft som alla cleantechprofiler förtjänar – även de som inte finns med på årets nomineringslista. Alla bidrar till att driva utveckling och tillväxt inom gröna näringar framåt.

– Det finns så många duktiga personer i vår region som verkligen brinner för de här viktiga områdena. Behovet efter gröna och hållbara lösningar ökar för varje dag och därför vill vi uppmärksamma och uppmuntra företag och personer som gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger han.

Förutom Skellefteborna är följande personer nominerade:

•Hans Christian Våhlin, Mindspace Group

•Ida Norberg, BioFuel Region

•Johan Lagrelius, BioFuel Region

•Magnus Matisons, BioFuel Region

•Mikael Lindblad, Oazer

•Mårten Görnerup, HYBRIT

•Roger Gustavsson, Thordab

•Stefan Svensson, Mode Research


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut