Illustration över hur datacenterparken i Finnfors kan komma att se ut. Illustration: Skellefteå Kraft.
Illustration över hur datacenterparken i Finnfors kan komma att se ut. Illustration: Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft ska bygga en av Sveriges största datacenterparker

Skellefteå Kraft ska bygga en av Sveriges största datacenterparker. Den kommer ligga i Finnfors och ska drivas av 100 procent förnybar energi.

Företaget meddelar nyheten i ett pressmeddelande nu på fredagsförmiddagen.

Bygget ska göras tillsammans med tyska NDC Datacenters GmbH och etableringen av det första datacentret i Finnfors planeras inledas under det här året.

– Att bredda vår verksamhet och identifiera potentiella nya intäktsströmmar har länge varit ett prioriterat område för Skellefteå Kraft. Genom samarbetet kan vi kombinera vår kunskap och tillgång till förnybar energi med NDCs expertis inom teknik kopplad till datalagring, säger Alf Marklund, ordförande för Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

Tanken är att datacenterparken ska byggas ut stegvis och anläggningarna ska säljas eller hyras ut till datacenteroperatörer.

– I Finnforsområdet kommer vi snart kunna erbjuda en datacenterpark, som är både kostnadseffektiv och miljömässigt hållbar. Vi hoppas att detta ska kunna locka företag från hela världen att etablera sig i regionen, säger Christoffer Svanberg, vd för Skellefteå Kraft Industry Location och den som leder projektet, i ett pressmeddelande.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut