Veronika Sundström, universitetsdirektör på Luleå tekniska universitet, Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor, Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, och Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.
Veronika Sundström, universitetsdirektör på Luleå tekniska universitet, Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor, Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, och Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå. Foto: Pressbild

Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet stärker samarbetet

Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet har undertecknat en avsiktsförklaring om strategisk samverkan. Syftet är att stärka universitetets och kommunens utveckling inom utbildning, kompetensutveckling, forskning och innovation. Batteriteknik är ett nytt område som ska undersökas.

– Vi har under lång tid haft ett väldigt bra samarbete med Skellefteå kommun. Nu konkretiserar vi det ytterligare, genom att gemensamt ta ut riktningen i frågor som är viktiga för oss båda, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Nu kommer ledningarna för Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet varje år att träffas för att diskutera framtidsfrågor och konkreta aktiviteter som stärker samarbetet och Skellefteå som universitetsstad.

– Vi tar nu nästa steg i utvecklingen av vårt campus. Det känns väldigt bra att vi nu stärker vårt redan goda samarbete med Luleå tekniska universitet inom områden som är strategiskt viktiga för Skellefteå, kommenterar Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

I det nya avtalet står bland annat att ”verksamheten i Skellefteå utgör en central del i universitetets utbildning och forskning inom träteknik, elkraftteknik och distribuerade datorsystem. Andra viktiga områden där nya samarbeten som är av stor betydelse för regionens näringsliv och kommunernas strukturomvandling bör undersökas, till exempel batteriteknik och elektromobilitet efter hela värdekedjan, i såväl utbildning som forskning, utveckling och innovation”.

– I och med Northvolts etablering i Skellefteå är batterier och batteritillverkning ett naturligt sådant område. Det är en styrka att vi tillsammans med kommunen gemensamt kan arbeta för utveckling och kompetensförsörjning, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut