I nytt ljus. Flygplatschefen Robert Lindberg kan se landningsbana få nytt ljus under 2019.
I nytt ljus. Flygplatschefen Robert Lindberg kan se landningsbana få nytt ljus under 2019. Foto: Arkivbild: Lars Eriksson

Skellefteå Airport byter ljus på landningsbanan

Skellefteå Airport ska byta banljus och blir den första med LED-belysning i Sverige.

Caverion har tillsammans med Skellefteå Airport tagit fram ett elavtal för belysningen på landningsbanorna. När arbetet är klart blir Skellefteå Airport den första flygplatsen i Sverige att LED-konvertera sina landningsbanor, enligt ett pressmeddelande.

Det var en offentlig upphandling, där Caverion vann en del av avtalet. Projektet om utbyggnaden av banan med 420 meter till 2520 meter är framflyttat till 2019. Skellefteå Airport har valt att byta banljusanläggning som ett delprojekt under 2018 och lägga det arbetet på Caverion.

Förutom att byta ut de armaturer som finns, ska de även sätta in helt nya då landningsbanan ska förlängas 2019. Caverions avtal sträcker sig till september 2019.

LED-belysning (från engelskans LED Light Emitting Diode) kallas också lysdiod. På senare år har utvecklingen av den energisnåla LED-belysningen, som också har lång livslängd, gått snabbt framåt och nu ersätter de ”vanliga” lampor på många håll.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut