Skärpta täckningskrav för Norr- och Västerbotten

– 700 MHz-bandet är också en grundstomme för utvecklingen av 5G-tekniken, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.
– 700 MHz-bandet är också en grundstomme för utvecklingen av 5G-tekniken, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT
Under tisdagen inledde Post- och Telestyrelsen, PTS, sin auktion för att dela ut tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet. Ett av tillstånden har ett täckningskrav som innebär att den som vinner tillståndet ska använda minst 200 miljoner kronor och högst 300 miljoner för att bygga täckning i fem län, bland andra Norrbotten och Västerbotten.

– Tack vare utauktioneringen och de skärpta täckningskraven kan svensk glesbygd i hela landet nu få högre datakapacitet och förbättrad täckning. 700 MHz-bandet är också en grundstomme för utvecklingen av 5G-tekniken, säger i ett pressmeddelande digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

700 MHz-bandet är lämpligt för att bygga yttäckning och för att förstärka de mobila bredbandsnäten för mer kapacitet och högre överföringshastigheter. Tillstånden är teknik- och tjänsteneutrala, vilket gör att tillståndshavare kan välja vilken teknik och vilka tjänster som ska användas i bandet.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut