Håkan Stenmark , LRF, är projektledare och Kjell Skogsbergs, Energikontor Norr, är en av dem som ska ska arbeta som konsulter i solelsprojektet .
Håkan Stenmark , LRF, är projektledare och Kjell Skogsbergs, Energikontor Norr, är en av dem som ska ska arbeta som konsulter i solelsprojektet . Foto: Eva Carlsson

Satsar på mer solel hos lantbruk i Norr- och Västerbotten

LRF i Norrbotten och Västerbotten startar nu ett projekt kring solel – med målet att 24 lantbruk ska investera i nya anläggningar.

Det tvååriga projektet kallas Soliga lantbruk i norr och ska öka kunskaperna om produktion och lagring av solel. Det går ut på att ge lantbruket ett kompetenspaket för att kunna investera i solenergi. Målet är att när projekttiden är slut ska tolv lantbruk i Norrbotten respektive Västerbotten ska ha investerat i solelanläggningar.

– Förutsättningar att producera solel i norra Sverige är goda, tack vare de stora ytorna på lantbrukets ekonomianläggningar. Solenergi är en profilfråga för lantbruket när det gäller hållbara energilösningar i livsmedelsproduktionen, säger Håkan Stenmark, projektledare vid LRF i ett pressmeddelande.

Förutom rådgivning om själva solels-anläggningarna handlar det om upphandling och finansiering. Projektet ska också stödja gemensamma upphandlingar. Soliga lantbruk i norr har en budget på 4,7 miljoner konor, varav huvuddelen kommer från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut