Så mycket övertid jobbade tjänstemännen i Norr- och Västerbotten förra året

Notera att denna artikel är från förra året.
Många tjänstemän saknar i dag nödvändig tid för återhämtning och det är ett problem. Den skadliga jobbstressen måste stoppas, säger  Unionens ordförande Martin Linder.
Många tjänstemän saknar i dag nödvändig tid för återhämtning och det är ett problem. Den skadliga jobbstressen måste stoppas, säger Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under förra året samlade de privata tjänstemännen i Västerbotten ihop 25 000 övertidstimmar per vecka och i Norrbotten var motsvarande siffra 28 000. Det motsvarar nästan en extra arbetsdag i veckan för de som jobbade övertid, visar nya siffror från SCB som Unionen har tagit fram.

– Det är ohållbart. Vi behöver få till en bättre balans mellan krav och resurser på våra arbetsplatser, säger Martin Linder, ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Sex dagars arbetsvecka avskaffades officiellt i Sverige 1971. För många privata tjänstemän i Västerbotten är det ett faktum än i dag.

– Tjänstemännen är pressade och övertiden är ett tydligt tecken på att arbetsbördan är för stor. Vi hinner helt enkelt inte med det vi ska inom ordinarie arbetstid. Det är oacceptabelt, menar Martin Linder.

Samtidigt är psykisk ohälsa ett stort problem inom samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden. Den främsta anledningen är stress.

– Övertidsberget visar på ett glapp mellan krav och resurser. Det är ohållbart och där vilar ett stort ansvar på arbetsgivarna. Många tjänstemän saknar i dag nödvändig tid för återhämtning och det är ett problem. Den skadliga jobbstressen måste stoppas, avslutar Martin Linder.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut