Priset på skogsmark stiger mest i norra Sverige

Det är i Norrland som den största procentuella prisökningen på skogsmark har skett, jämfört med Skogssällskapets Skogsindex från våren 2018.
Det är i Norrland som den största procentuella prisökningen på skogsmark har skett, jämfört med Skogssällskapets Skogsindex från våren 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skogssällskapets Skogsindex visar att den största procentuella ökningen av skogsmarkspriser sker i norra Sverige.

Priserna för skogsfastigheter ligger på höga nivåer i hela landet. Trenden är densamma för virkesmarknaden, där virke säljs till rekordpriser. Det är i Norrland som den största procentuella prisökningen på skogsmark har skett, jämfört med Skogssällskapets Skogsindex från våren 2018.

Prisutvecklingen på skogsfastigheter har de senaste tre åren legat på en avvaktande nivå i Norrbotten, men nu stiger priserna i regionen.

– Vi ser en uppgång för både fastighetspriserna och virkespriserna i Norrbotten, berättar i ett pressmeddelande Eivor Mettävainio, fastighetsexpert och affärschef för Skogssällskapet i norra Sverige.

I våras förutspådde Skogssällskapet en prisökning på skogsmark i Norrbotten och nu har den kommit. Samtidigt har avkastningsvärdet, tack vare de höga virkespriserna, stigit ännu mer. Efterfrågan på virke är hög och producenter av trävaror och massa- och pappersprodukter har en stark marknad i ryggen.

– Vi ser stora investeringar i skogsindustrin – inte minst här i norra Sverige, och det är klart att det skapar en större tillförsikt för skogsindustrins och skogsbranschens framtid, avslutar Eivor Mettävainio.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut