I september ökar konkurserna i detaljhandeln igen.
I september ökar konkurserna i detaljhandeln igen. Foto: Pressbild

Ökning av konkurser i Västerbotten och kraftig minskning i Norrbotten

Statistik från UC visar att konkurserna i Västerbottens län i september ökade med 11 procent jämfört med samma månad föregående år. I Norrbottens län var minskningen hela 50 procent medan konkurserna ökade med 10 procent i Sverige.

Genom att konkurserna i september ökar i Sverige bryts den positiva konkursutvecklingen med minskat antal konkurser de senaste fem månaderna.

– I september ökar konkurserna i detaljhandeln igen. Svensk Handel rapporterade så sent som i maj att 11 000 butiker och därmed 50 000 jobb riskerar att försvinna i svensk detaljhandel fram till 2025. Givetvis kommer detta påverka samhällsekonomin, men i vilken omfattning är för tidigt att sia om, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att allt effektivare e-handelslösningar och dyra lokaler är några faktorer som ligger bakom butiksdöden.

– Våra konsumtionsmönster har förändrats snabbt. Enligt en ny rapport från Klarna är söndagskvällar den tid vi handlar mest och då har inga fysiska butiker öppet. Nyligen gick brittiska Thomas Cook i konkurs som en konsekvens av förändrade konsumtionsmönster. Fysiska resebutiker blir överflödiga när köpen genomförs i realtid, avslutar Richard Damberg.Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut