Ny utmärkelse delas ut i Skellefteå

Tillsammans med Nordskens Vänner väljer Fredrik Malmberg att dela ut utmärkelsen White Reindeer Award för första gången på en gala i Skellefteå.
Tillsammans med Nordskens Vänner väljer Fredrik Malmberg att dela ut utmärkelsen White Reindeer Award för första gången på en gala i Skellefteå. Foto: Patrick Degerman
Den 29 maj, under Arctic Game Week i Skellefteå, delas för första gången utmärkelsen White Reindeer Award ut.

Den ska tilldelas någon i Sverige, Norge eller Finland som “gjort betydande insatser för att bygga broar mellan fantasivärldar och den kreativa industrin”.

Bakom utmärkelsen står Fredrik Malmberg, en av pionjärerna inom spelbranschen och föreningen Nordskens Vänner i Skellefteå.

– Norden har blivit en bördig mark för kreativa industrier. De som växer upp här idag har i mycket högre grad än tidigare möjlighet att arbeta med och leva på det som de är intresserade av. I den här explosiva miljön vill vi lyfta fram någon som bidragit extra mycket till den här härliga utvecklingen, säger Fredrik Malmberg.

– Nordsken och Arctic Game Week är en magnet för olika kreativa aktiviteter i norr. Regionen stöttar branschen aktivt och det kommer vi att se effekten av under många år framöver, konstaterar Fredrik Malmberg.
– Nordsken och Arctic Game Week är en magnet för olika kreativa aktiviteter i norr. Regionen stöttar branschen aktivt och det kommer vi att se effekten av under många år framöver, konstaterar Fredrik Malmberg. Foto: Joakim Zetterberg

Han är en internationell pionjär inom transmediaproduktion, grundat i hans tidiga arbete med brädspel, böcker, datorspel och senare film, tv och IP-lanseringar runt om i världen.

Under åttiotalet lade han grunden till vad som idag utvecklats till svensk spelindustri. Genom spelföretaget Target Games med gav han bland annat ut Drakar och Demoner som såldes i 100 000 exemplar i Sverige, Chock, och Mutant.

Target Games var pionjärer i Sverige som datorspelsförlag med Svea Rike, Havets Vargar, och Europa Universalis. Target bytte namn till Paradox, och är ursprunget till det framgångsrika spelförlaget med samma namn.

I dag bor Fredrik Malmberg i Hollywood och driver IP-bolaget Cabinet Entertainment som ger ut spel och böcker. Hans företag Pathfinder Media är en studio för film- och tv-produktioner som nu är aktiva med Conan Barbaren.

Fredrik Malmberg besökte spelfestivalen Nordsken i fjol och gillade vad han såg och upplevde.

– Nordsken och Arctic Game Week är en magnet för olika kreativa aktiviteter i norr. Regionen stöttar branschen aktivt och det kommer vi att se effekten av under många år framöver, konstaterar Fredrik Malmberg.

Han hade länge funderat kring skapandet av en utmärkelse som hedrar föregångare och de som förändrat spelplanen inom den kreativa industrin och nu har detta blivit verklighet. Tillsammans med Nordskens Vänner väljer han att dela ut utmärkelsen White Reindeer Award för första gången på en gala som hålls på Stadshotellet i Skellefteå den 29 maj under Arctic Game Week som en inledning på Nordsken.

– Förutom äran får vinnaren även en prissumma på 30 000 kronor. En stiftelse för priset är under bildande, berättar Johan Linder, projektledare för Arctic Game Week.

– Med den här utmärkelsen vill vi uppmärksamma multibegåvade personers kreationer och deras karriärer, säger Vesa Raudasoja.
– Med den här utmärkelsen vill vi uppmärksamma multibegåvade personers kreationer och deras karriärer, säger Vesa Raudasoja. Foto: Mikko Karsisto

Juryn som utser vinnaren består, förutom Fredrik Malmberg själv, av sex namnkunniga representanter från den kreativa industrin i Sverige, Norge och Finland. En av jurymedlemmarna är Vesa Raudasoja, Finland, som är ordförande för International Game Developers Association, en internationell organisation för spelutvecklare.

– Nya världar och universum byggs varje dag av talangfulla människor som sällan får den uppskattning som de förtjänar. White Reindeer Award kommer att hjälpa till att fylla detta tomrum. Med den här utmärkelsen vill vi uppmärksamma dessa multibegåvade personers kreationer och deras karriärer, säger Vesa Raudasoja.

De övriga i juryn är:

– Fredrik Wester, styrelseordförande för Paradox Interactive, Sverige.

– Jessica Gedin, programledare Babel, Sverige.

– Karoliina Korppoo, vd, Visual Novel Entertainment, Finland.

– Erling Ellingsen, marknadschef på Funcom och sångare i hårdrockbandet Da Vinci, Norge.

– Henriette Myrlund, vd, Tellicherry Games, Norge.

En professionell nomineringskommitté, som har bra koll på den kreativa industrin, presenterar sina förslag till juryn som sedan tar det slutgiltiga beslutet.

En professionell nomineringskommitté, som har bra koll på den kreativa industrin, presenterar sina förslag till juryn som sedan tar det slutgiltiga beslutet.
En professionell nomineringskommitté, som har bra koll på den kreativa industrin, presenterar sina förslag till juryn som sedan tar det slutgiltiga beslutet. Foto: Patrick Degerman
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut