Nu ska det avgöras – här är alla nominerade till kvällens Alvargala

Notera att denna artikel är från 2017.
Ikväll är det dags för Alvargalan på Folkparken i Skellefteå. Nu ska det avgöras vilka som tar hem priserna i Skellefteås näringslivsgala och Norran sänder direkt från prisutdelningen med start ca 18.45.

Här är alla nominerade:

Årets nykomling

Stadskällaren

En skön miljö med restaurang, bar och saluhall under ett och samma tak för tankarna till trendiga Berlin. Men denna mötesplats för alla som älskar god mat och bra råvaror ligger i Skellefteå där Pär, Mie och Markus visar på ett fantastiskt driv och entreprenörskap, på mod och viljan att utvecklas.

Gold Town Games

Spelföretaget Gold Town Games har väckt investerares intresse och fått dem att öppna plånboken. Börsnoteringen är klar och snart är det nedsläpp av World Hockey Manager. Det lär gå som på is – världen är nämligen full av experter som vet hur lag ska byggas.

Gate 88

Gate 88 hjälper svenska företag att utvecklas på en global marknad, men även internationella företag att etableras på den nordiska. Peter Karlsten och hans team känner inte till begrepp som Jante, och deras förmåga att se företags högsta potential är en välkommen tillgång för såväl Skellefteå som Norrland i övrigt.

Årets hållbara företag

Elecosoft

Genom att möjliggöra långsiktigt bra miljöval i byggprocessen sätter Elecosoft Skellefteå på kartan. Företaget har intensifierat arbetet med att utveckla ett kraftfullt verktyg för beräkningar av byggnaders klimatpåverkan och gör på så sätt världen en aning bättre!

Norlund Bygg

Ett företag som verkligen lever upp till sin affärsidé om att leverera klimatsmarta, moderna lågenergihus. I byggboomens Skellefteå är Norlund Bygg en snabbväxare som i sin egen husfabrik i Skelleftehamn tillverkar hus med miljö och ekonomiskt hållbara lösningar i fokus.

Skellefteå Kraft

Med ett mål om att hållbarhet ska genomsyra alla beslut och handlingar har de placerat sig i topp bland Sveriges mest hållbara varumärken. Som kvitto på väl genomfört arbete valdes Skellefteå Kraft som elleverantör till den amerikanska elbilstillverkaren Teslas samtliga laddstationer i Sverige.

Årets exportföretag

Ingen nominerad. Vinnare utses på galan.

 Årets start-up

Removit Skadeservice i Sverige

Igor Steisel och Markku Abrahamsson fann varann på en tidigare arbetsplats. Båda bar på en dröm om ett saneringsföretag, vilket de förverkligade tillsammans i januari 2016. Det var ett lyckosamt beslut för duon som redan från starten hade gott om uppdrag.Skellefteå Adventurepark

Vissa ser hinder, andra ser möjligheter. Så är fallet med den tidigare Vildmarksgruvan i Varuträsk. Andreas Holmlund och Tobias Erngrund köpte anläggningen ändrade namnet till Skellefteå Adventurepark och lyfte verksamheten från underjorden upp till trädtopparna. Bokstavligt talat.

Texas Longhorn Skellefteå

Efter lång tid i branschen kan Magnus Hallberg och Niclas Hällgren Skellefteås uteliv. I en tidigare restauranglokal såg de en möjlighet att etablera ett redan starkt varumärke, Texas Longhorn. Sagt och gjort. I oktober öppnade restaurangen som lockar många gäster, men också starkt bidrar till att centrala Skellefteå lever längre västerut.

Årets varumärke 

BioCool

Genom ett strategiskt varumärkesarbete har BioCool gått från att vara en lokal angelägenhet till ett internationellt erkänt varumärke. En sådan resa är bara möjlig om det finns en bra produkt i botten. Just denna har förmågan att skapa rent dricksvatten där det som bäst behövs, något som lett till ett samarbete med FN.

Uppskattat.se

Med ett positivt budskap i en annars så destruktiv värld har Uppskattat.se på mycket kort tid utvecklat och etablerat sin produkts varumärke och erövrat allt från Facebook till Youtube. Uppskattat.se är ett varumärke som skapar engagemang genom att få oss att skratta och gråta och ständigt söka svaret på ”Du kommer inte att tro det som händer sen”.

Latitude 64

Ett gäng med passion. En plastleksak. Inbjudande gräsmattor under Bergsbyns sol. Det är allt som behövs för att inleda en affär. Ibland kan det leda långt, så långt faktiskt att man träder fram ur skuggorna och bygger ett varumärke så starkt att det blir dominerande inom sin marknad.

Årets småföretag

SEAB

Sedan starten för över 30 år sedan har ingenjörsföretaget SEAB byggt upp tillräckligt mycket industriell erfarenhet och kapacitet för att ge kunderna en trygg teknikpartner och en plattform att bli framgångsrika. Nästa generation är på plats och vi ser fram emot ytterligare 30 år av lysande kundengagemang.

Leksaksaffären i Skellefteå

Robert och Linda bestämde sig för att växla upp i en bransch som inte är någon lek sedan näthandeln gjorde om reglerna. Men tack vare hårt arbete, stort kunnande och en filosofi om att ingen borde köpa en nalle utan att provkrama den först, driver de i dag två fysiska butiker med framgång.

Lundbergs Smedja

Hur vinner du kunders förtroende i mer än 100 år? Är det aggressiva reklamkampanjer? Är det ett flådigt kontor mitt i stan? Nej, det handlar om ett gediget kunnande, en lyhördhet i att förstå dina kunders behov och en genuin vilja att lösa deras problem. Det gällde då och det gäller i dag. Fråga bara Lundbergs Smedja!

Årets handelsföretag

Burträsk saluhall

Genom att ge traktens småskaliga producenter möjligheten att få synas och sälja sina produkter har Burträsk saluhall gett det lokala mathantverket en renässans. De har skapat ett butikskoncept där kvalitet och nytänkande är lika självklart som naturliga råvaror från bygden. Det gör Burträsk saluhall till ett besöksmål som erbjuder matupplevelser väl värda en omväg.

HairStyle

Med mod och nytänkande har HairStyle satsat på en skönhetssalong som har öppet veckans alla dagar. En efterlängtad flytt innebar en ansiktslyftning och ett ökat utbud som vi höjer våra nyfixade ögonbryn över. Genom målmedvetna satsningar på service, behandlingar och produkter lyckas de på ett förträffligt sätt att möta den moderna människans behov.

Godisvågen

I en bransch där konkurrensen är stenhård har Godisvågen lyckats behålla en trogen kundkrets. I uppfräschade lokaler, med snygg inredning, lyfts det frestande sortimentet fram än mer. En godisaffär med boutique-känsla och bra service. Inte undra på att vi är många som redan längtar till vårens mjukglasspremiär.

Årets tillväxtraket

Lappvattnets Snickeri

Med lång hantverkstradition och stor yrkesstolthet tillverkar Lappvattnets Snickeri kök och specialinredningar av högsta kvalitet. Prestigeleveranser till bland annat Grand Hotell och exklusiva bostadsrätter har bidragit till att etablerat varumärket som ett nationellt premiumval.

MIO Skellefteå

Ett lokalt välkänt företag som genomfört ett framgångsrikt ägarskifte under senare år. Med MIO som ett starkt varumärke i ryggen har ägarna med nya krafter och aktiv affärsutveckling förbättrat verksamheten ytterligare.

Scandinavian Terrain Vehicles

Ett i Skellefteå verksamt företag som genom aktiv affärsutveckling konverterat en tynande försvarsindustri till ett företag som  utvecklar och säljer banddrivna terrängfordon till miljö- och energibranschen på en global marknad. Såväl på Grönland som Sydpolen utforskas med STV-vagnar. Omsättningen har mer än tredubblats på tre år. En riktig tillväxtraket.

Årets tjänsteföretag

FSG Sverige

Miljöteknikföretag inom fukt och sanering med mycket goda resultat på omsättningsutveckling, soliditet och med mycket stark likviditet. De har dessutom fördubblat antalet anställda under de senaste två åren.

For Events

Under sommaren 2016 bjöd tjänsteföretaget For Events hela Skellefteå på fyra oförglömliga tisdagskvällar vid och på älven med varumärket En Flotte.

Gunnar & Gunnar Bygg

Med sin slogan ”ett välbyggt byggföretag” visar Gunnar och Gunnar i Bodbysund som står bakom det  imponerande landsbygdsföretaget på en verksamhet med hög servicekänsla och ett kraftigt ökat resultat.

Årets unga entreprenör

Magnus Lindkvist, Megafonen

Att våga lansera en tryckt gratistidning i en digital värld är modigt. Megafonen lyfter lokala nyheter och försöker göra Skellefteå mer levande genom att belysa nöjeslivet i staden. En positiv tidning där annonsörerna står på kö för att få synas. Magnus är en skicklig och driven entreprenör som verkligen är en drivkraft i att få 80.000 invånare år 2030.

Fannie Svärd, HairStyle

I en frisörtät stad som Skellefteå vågade Fannie som nyexaminerad frisör öppna salong i Citykompaniet. Idag har HairStyle åtta anställda, ny lokal och marknadsföring där de anställdas ansikten prytt stadens lokalbussar. Att gå från en frisörsalong till en skönhetssalong kräver mod och satsning, något som denna entreprenör har förstått.

Kevin Forss Nordlund, Noted Media

Redan efter gymnasiet vågade Kevin satsa på en karriär som egenföretagare och hans sajt Uppskattat.se har sedan dess växt ordentligt. Nu är det fler än en miljon individuella besökare som klickar sig in på sidan varje dag. Nyligen tilldelades Kevin utmärkelsen Årets Nyföretagare i Sverige 2016. Mycket imponerande, och resan har väl bara börjat.

Årets profil

Ingen nominerad. Vinnare utses på galan.

Årets företag

Collage Arkitekter

Ett nygammalt företag som etablerat sig med flera unga kreativa medarbetare. I arbetet med att skapa Skellefteås nya mötesplats för start-ups, The Great Northern, har de lyckats bevara den unika 50-talsmiljön och samtidigt med bravur låtit den smälta samman med den nya digitala världen.

Datapolarna

Som marknadsledande i Sverige på sågverkslogistik är Datapolarna ett respekterat namn i hela branschen och en god ambassadör för Skellefteå. Med en omtalad förmåga att utveckla unika produkter i nära samarbete med en rad olika industrier är det bara att konstatera: Alla borde ha en datapolare!

Norrsten

Ett framgångsrikt familjeföretag som utan grus i maskineriet genomfört ett lyckat generationsskifte och banar ny väg i en marknad under förändring. Som grundare till ett nytt rikstäckande samarbete för stenhuggare ser Burträsk tyngsta företag dessutom till att stärka branschen.

KRITERIER

Varje prisgivare utformar sina egna ramar/kriterier för priset men följande kriterier måste tas hänsyn till:

Nominerade ska verka inom Skellefteå kommun

Stor vikt ska läggas vid mångfaldsperspektiv. Våga tänka nytt och utanför ramarna. Sträva efter ett så brett perspektiv som möjligt vid nomineringarna

Nominerade och pristagare får inte väljas för sitt medlemskap/icke medlemskap i vissa föreningar

Nominerade företag ska verka positivt för Skellefteås utveckling, med målet att nå 80 000 invånare år 2030

Källa:Alvargalan.se

Höjdpunkter från fjolårets Alvargala hittar du i klippet nedanför:

Foto: Malin Christoffersson
Norran direktsänder Alvargalans prisutdelning
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut