Så här såg det ut vid första spadtaget av Northvolt Labs i våras då EIB var med, fr v närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Erik Svedlund, Epiroc, Peter Carlsson, Northvolt, Maroš Šefcovic, EU-kommissionen och Andrew McDowell, Europeiska Investeringsbanken.
Så här såg det ut vid första spadtaget av Northvolt Labs i våras då EIB var med, fr v närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Erik Svedlund, Epiroc, Peter Carlsson, Northvolt, Maroš Šefcovic, EU-kommissionen och Andrew McDowell, Europeiska Investeringsbanken. Foto: Arkivbild: Lars Andersson

Northvolt söker fyra miljarder hos EIB till fabriken i Skellefteå

Northvolt ansöker om motsvarande fyra miljarder kronor hos Europeiska investeringsbanken (EIB) till finansieringen av fabriken i Skellefteå. Det avslöjar breaktit.se.

Breakit.se har hittat uppgiften hos EIB själv att den fått en ansökan från Northvolt på om ett lån på 400 miljoner euro, drygt fyra miljarder kronor.

Ansökan i sig är väntad. Northvolts vd Peter Carlsson har sagt att EIB är en av dem som Northvolt kan föra diskussion med om finansieringen.

Vicepresidenten med

Att Northvolt har upparbetade kanaler till EIB stod tydligt då Europeiska Investeringsbankens vicepresident Andrew McDowell var med vid första spadtaget av den så kallade demolinan, Northvolt Labs, som byggs på industriområdet Finnslätten i Västerås som ligger några kilometer utanför centrum.

EIB var med och finansierade den satsningen med ett lån på 53 miljoner av den totala kostnaden på 105 miljoner euro.

Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt bekräftar för Norran att ansökan finns hos EIB, men att inget i grunden har förändrats då det gäller det ekonomiska.

Samnrådsansökan

Investeringarna i den första produktionslinan i Skellefteå kommer att kräva investeringar i storleksordningen mellan 1 till 1,5 miljard euro, som Northvolt berättat. Vidare beräknas totalinvesteringen i fabriken nu blir runt tre miljarder euro istället föra fyra miljarder som batteritillverkaren först trodde.

Northvolt har dessutom gått in med samrådsansökan för den andra produktionslinan några månader tidigare än väntat.

Tidplanen

Fortfarande är Northvolts tidsmål följande:

Västerås: All utrustning ska komma på plats i Northvolt Labs under det första halvåret 2019. Senare under 2019 ska produktionen starta.

Skellefteå: Fabriksskalet ska vara på plats i Skellefteå andra halvåret 2019. Den första produktionslinan ska stå klar i slutet av 2020.

  1. Volkswagen och Northvolt bildar europeiskt konsortium

  2. BMW berättar mer om Northvolt

  3. Finske ministerns besvikelse över Northvolt: ”Svider att vi förlorade mot svenskarna”

  4. Kommunens byggen för Northvolt ökar framtida driftskostnader

  5. Låg arbetslöshet ger Northvolt en utmaning

  6. Northvolt: 1 000 bäddar inom räckhåll

  7. Northvolt överväger bygge av batterifabrik i Tyskland

  8. Bygglov för Northvolt, och dessutom halva priset på taxan

  9. Northvolt bygger upp orderstocken

  10. Batterier kräva dessa metaller

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Northvolt söker fyra miljarder hos EIB till fabriken i Skellefteå
Jobb+ logo