Bilden är tagen på Basfs Innovation Campus Shanghai, Kina, där resultaten av en långsiktig studie av testbatterier diskuteras.
Bilden är tagen på Basfs Innovation Campus Shanghai, Kina, där resultaten av en långsiktig studie av testbatterier diskuteras. Foto: Bild från Basf

Northvolt får konkurrent i Finland

Northvolt får nu en konkurrent i Finland då BASF väljer att bygga en batterifabrik i Harjavalta. Håller bägge företagens planer kommer bägge fabrikerna att gå i produktion ungefär samtidigt.

Hufvudstadsbladet var först med att berätta att BASF planerar att bygga en fabrik i Harjavalta, Finland, och att den kommer att läggas i anslutning till ett nickel- och koboltraffinaderiet som ägs av Norilsk Nickel.

Satsningen beräknas landa på cirka fyra miljarder kronor. Starten för fabriken är planerad till slutet av 2020, vilket möjliggör leverans av cirka 300 000 fulla elbilar per år med BASF-batterimaterial.

Leveransavtal

Dessutom har BASF och Nornickel tecknat ett långsiktigt, marknadsbaserat leveransavtal för nickel- och koboltmaterial från Nornickels metallraffinaderi. Avtalet kommer att skapa en lokal och säker tillgång på råmaterial för batteriproduktion i Europa.

BASF utvärderar också ytterligare platser i Europa för byggandet av nya produktionsanläggningar för batterimaterial.

– I kombination med vårt samarbete med Nornickel skapar vi en stark plattform som kopplar ansträngningarna mellan branschledare inom råmaterialtillförsel och batteriteknik och produktion, säger Kenneth Lane, för BASFs Catalysts division.


  1. Northvolt får fördubbla produktionen

  2. Persontrafiken till Northvolt ska gå via Risbergsgatan

  3. Northvoltlägenheterna planeras även vid Klockarhöjden, Tipshuset, Södra Sunnanå

  4. Här ska 500 lägenheter byggas på Getberget

  5. Planer på att bygga jättefabrik för batterier 35 mil från Skellefteå

  6. Lär av kasinostaden i väst

  7. Volkswagen och Northvolt bildar europeiskt konsortium

  8. BMW berättar mer om Northvolt

  9. Finske ministerns besvikelse över Northvolt: ”Svider att vi förlorade mot svenskarna”

  10. Kommunens byggen för Northvolt ökar framtida driftskostnader

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Northvolt får konkurrent i Finland