ICA:s nya produkt är det första storskaliga svenska alternativet till halloumi och de räknar med en försäljning på 350 ton årligen.
ICA:s nya produkt är det första storskaliga svenska alternativet till halloumi och de räknar med en försäljning på 350 ton årligen. Foto: Pressbild

Norrmejerier ska tillverka svenskt alternativ till halloumi

ICA kommer att lansera ett svenskt alternativ till halloumi. Den tas fram i samarbete med Norrmejerier och är skapad helt på mjölk från norra Sverige.

Halloumi har på kort tid blivit väldigt populärt. Importen har ökat kraftigt de senaste åren och förra året importerades 4 000 ton Halloumi till Sverige.

ICA:s nya produkt är det första storskaliga svenska alternativet till halloumi och de räknar med en försäljning på 350 ton årligen.

– I en tid av oro för folkhälsoutmaningar och miljöproblem känns det viktigt att ytterligare investera i de svenska bönderna, som är ledande inom klimat och miljö, säger Anders Svensson, vd ICA Sverige i ett pressmeddelande.

Produkten kommer att tas fram vid Norrmejeriers mejeri i Umeå, vilket innebär en investering för cirka 40 miljoner kronor i en ny ysteri- och förädlingsanläggning. Den nya anläggningen kommer, när den är fullt utbyggd, att ha en kapacitet upp mot 2 000 ton ost, vilket skulle motsvara ungefär hälften av importen av halloumi till Sverige under förra året.

– På Norrmejerier är vi stolta över vårt Norrland och att med den här satsningen kunna erbjuda människor över hela landet en del av det norrländska mathantverket och samtidigt stärka den norrländska mjölkproduktionen gör oss väldigt glada, kommenterar Anders Fredriksson, vd Norrmejerier.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut