Norrlänningarna är skyldiga miljontals kronor

Foto: TT
Foto: TT
Aldrig tidigare har det varit så många hushåll i landet som tvingas betala tillbaka på bostadsbidraget. I Norrland handlar det om miljonbelopp.

6 500 personer räknat i de fyra nordligast länen är återbetalningsskyldiga på bostadsbidraget. Det rör sig sammanlagt om en summa på 48 miljoner kronor. Detta visar en sammanställning tidningen "Hem och hyra" gjort.

– Vi har inte gjort någon analys av siffrorna, men kan se att det är en svag ökning av antalet från förra året. Det understödjer vår tidigare analys att det behövs en lagändring för bostadsbidraget. Vi ser ju att den huvudsakliga förklaringen till att så många blir återbetalningsskyldiga är bostadsbidragets konstruktion med uppskattade inkomster och preliminära beslut, säger Alexandra Wallin, chef avdelningen Barn och Familj på Försäkringskassan, till tidningen.

Sedan 2011 har återbetalningsgraden ökat med 35 procent i hela riket.

I Västerbotten handlar det om en summa på runt 13 miljoner kronor. Norrbotten landar på nästan 12 miljoner kronor.

Försäkringskassan kom tidigare i år med förslaget om ett nytt bostadsbidrag som skulle börja gälla från och med den 1 januari 2020. I det slopas återbetalningsskyldigheten helt.

– Vi såg ett behov av att försöka göra något i den här frågan och då tog vi fram det här förslaget, sa Alexandra Wallin till Hem & Hyra då.

Här kan du se hela sammanställningen.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo