Norrbottningarna minst oroliga för höjda bolåneräntor

I landets storstäder finns en betydligt större oro för högre räntor. Där är 28 procent ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor.
I landets storstäder finns en betydligt större oro för högre räntor. Där är 28 procent ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Landshypotek Banks Boendebarometer visar att norrbottningarna är minst oroliga i landet för höjda bolåneräntor. Bara 13 procent av de tillfrågade är det och i Västerbotten är motsvarande siffra 17 procent. Rikssnittet ligger på 23 procent.

Synen på den egna bostaden och på finansiering av bostaden skiljer sig stort beroende på var i Sverige man bor. I landets storstäder finns en betydligt större oro för högre räntor. Där är 28 procent ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor. Bland de som bor utanför storstäderna är motsvarande siffra 20 procent och rikssnittet ligger på 23 procent. Majoriteten av till exempel stockholmarna, 80 procent, uppger att deras levnadsvanor skulle påverkas av en höjd bolåneränta.

– I undersökningen är det tydligt att de som bor utanför storstäderna tycks känna att de lever med en sundare boendeekonomi. Bolåneekonomins påverkan på levnadsvanor och konsumtionsmöjligheter blir betydligt större för de som bor i landets största städer och därmed blir också oron större, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank i ett pressmeddelande.

Bostadsekonomin påverkar storstadsborna även mer i vardagen och i vardagssamtalen. Att diskutera räntor, bolån och kvadratmeterpriser med vänner och familj hör till vanligheterna, det görs tre gånger så ofta jämfört med de som inte bor i en av landets tre större städer.

– Ofta blir storstäderna utgångspunkt för all ekonomisk diskussion. Undersökningen bekräftar att vi måste se skillnaderna över landet. Människor tycks se mer tryggt och stabilt på sitt boende och kopplingen till privatekonomin utanför de större städerna, konstaterar Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Undersökningen har genomförts av Novus och 2 915 personer har svarat frågorna.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut