Tryckeriet på Hedensbyn startade i slutet av 2008.
Tryckeriet på Hedensbyn startade i slutet av 2008. Foto: Arkivbild

Norrans tryckeri läggs ned – sju tjänster försvinner

Sju tjänster försvinner när Norrans tryckeri på Hedensbyn läggs ned. Tidningen ska fortsättningsvis tryckas i Luleå. ”Grundmålsättningen är att läsarna inte kommer att märka av det”, säger Leif Bergström, vd för Tryck i Norrbotten AB.
Stora nedskärningar på Norran

Beslutet togs av styrelsen strax före jul.

– Vi har gjort en utredning under hösten. Vi har tittat på olika parametrar för vilken av lokaliseringarna, alltså Luleå och Skellefteå, som är den mest ekonomiskt fördelaktiga att lägga ned, berättar Leif Bergström.

Personalen informerades om beslutet vid ett möte på onsdagseftermiddagen.

– Vi hade naturligtvis hoppats att det skulle hamna här i Skellefteå. Vi visste att ett av tryckerierna skulle bort. Det finns inte så mycket att säga egentligen, säger Mikael Carlsson, representant för GS-facket.

Norran går in i nytt mediebolag

Han berättar att personalstyrkan känner sig bedrövade.

– Tryckjobb finns inte i dag, vi måste omskola oss allihopa. Det är skittråkigt, alla tycker det. Man brinner ju för sitt jobb, och så försvinner det såhär drastiskt, säger han.

Samma tidsintervall

Fackliga förhandlingar påbörjas på måndag. Leif Bergström vill inte föregå dem, men säger att samtliga anställda i Skellefteå berörs.

– Samtidigt kan det finnas en möjlighet, om någon vill, att bli flyttad till Luleå och få fortsatt anställning där. Det är helt en förhandlingsfråga, säger han.

Hur kommer det här märkas för prenumeranter i Norrans spridningsområde?

– Utifrån det beslut som är taget kommer det inte att märkas över huvud taget. Grundmålsättningen, om du tänker på distributionen, är att den ska ske utifrån samma tidsintervall.

Jag tänker att exempelvis sena nyheter inte kommer med?

– Absolut kan det vara så. Vi har tittat på den saken, och i största möjliga mån ska vi få det att fungera så bra som möjligt. Pressläggningen blir tidigare än i dag, men om vi tar hockeyresultaten som exempel kommer de fortsatt att komma med.

”Naturligtvis tråkigt”

Det sista Skelleftetryckta numret av Norran, som har tryckts i staden i över 100 år, trycks den 20 april om allt går som planerat. Dagen därpå levereras det första numret från Luleå.

– Då går hela Norran över in i NTM:s samtliga system. Det hänger samman med det, sidflöden och annat ska in i övriga koncernen, säger Leif Bergström.

Norrans chefredaktör slutar

Han säger att han känner för de anställda.

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt för personalen, så är det, men för Norr Media-koncernen kommer det totalt sett att bli en bra lösning.

Det är sedan tidigare klart att 16 tjänster på avdelningarna ekonomi, privatmarknad och annonsproduktion och nio på redaktionen försvinner i och med överlåtelsen till NTM.

Tryckaren Josef Ekblad framför tryckeribiträdet vid Norrans första tryckpress i början av 1910-talet.
Tryckaren Josef Ekblad framför tryckeribiträdet vid Norrans första tryckpress i början av 1910-talet.
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut