Daniel Wallström och Kristofer Stenskog, Lazerwolf Studios.
Daniel Wallström och Kristofer Stenskog, Lazerwolf Studios. Foto: Lars Westerlund

Nominerade till ny utmärkelse i Skellefteå

Nu finns det tre nominerade till det nya priset Årets Smartup i Skellefteå som ersätter tävlingen Vinn ett AB som genomförts sedan 2013. De nominerade är Lazerwolf Studios, Nordmark & Nordmark och Johan Lundmark, Denzir.

Smartup är det nya namnet på samarbetet mellan Skellefteås olika innovations- och företagsfrämjare, som erbjuder stöd i att utveckla, verifiera, finansiera och skala affärsidéer och innovationer.

–Vi vill bli ännu bättre på att visa upp vårt samlade erbjudande. Här finns många aktörer som erbjuder olika former av rådgivning och support för den som vill utforska en tidig idé, starta eget eller växla upp sitt företag på olika sätt, säger Ida Lindh, ansvarig för Årets Smartup från Skellefteå kommun.

Hon menar att paraplyet Smartup hjälper företags- och innovationsfrämjarna att kommunicera på ett samlat sätt, bli tydligare och nå ut bredare, så att ännu fler får reda på vilka möjligheter som finns.

Några av aktörerna i Smartup Skellefteå.
Några av aktörerna i Smartup Skellefteå. Foto: Lars Westerlund

Under hösten lanserade konstellationen det nya priset Årets Smartup som ska boosta en driven person eller företag i Skellefteå som under året har tagit del av SmartUps erbjudanden. Alla olika aktörer inom Smartup har fått möjlighet att nominera personer eller företag som de har arbetat tillsammans med i någon form.

Ida Lindh berättar att man fick många spännande förslag och det var svårt att välja. Men till slut enades samtliga aktörer om tre nominerade, som var för sig förtjänar att uppmärksammas och som tillsammans visar på bredden i Smartups erbjudande.

– I Skellefteå finns ett fantastiskt stöd att få både för utveckling av helt nya affärsidéer, för företagsetableringar och för utveckling och innovation inom befintliga verksamheter. Vår förhoppning är att priset ska hjälpa till att sprida mer kunskap om möjligheterna, berättar Ida Lindh.

Affärsidén eller utvecklingsinsatsen som har genomförts ska också ha potential att skapa tillväxt på ett hållbart sätt. Ett annat kriterium som de utgår ifrån är att vinnaren verkligen ska ha konkret nytta av priset.

– Precis som i Vinn ett AB får Årets Smartup möjlighet till gratis rådgivning inom ekonomi, juridik, marknadsföring och affärsutveckling, avslutar Ida Lindh.

Vinnaren av Årets SmartUp 2019 offentliggörs under Alvargalan den 31 januari.

Motiveringarna:

Lazerwolf Studios

Lazerwolf Studios utvecklar innovativa spel som får människor att mötas fysiskt i ett tekniskt nytt landskap. Att med Augmented Reality binda ihop digitala möjligheter med sociala upplevelser är en unik, hållbar och nyskapande affärsidé som ger mer kraft till spelindustrin i Skellefteå. Ägarna Kristofer Stenskog och Daniel Wallström har visat ett ödmjukt, nyfiket och passionerat entreprenörskap och utvecklat lösningar som även bidrar till andra bolags utveckling. Lazerwolf har växt i Arctic Business inkubator och i innovationsmiljön på The Great Northern, och de samarbetar redan med några av de största namnen inom spelbranschen.

Nordmark & Nordmark

Skellefteåetableringen av arkitektkontoret Nordmark & Nordmark har på kort tid gjort stort avtryck. Inte minst genom nya kvarteret Frigg och träutställningen Plots Prints Projections - Displaced. Att medarbetarnas kreativitet får skina märks även i arkitekten Ida Wänstedts innovativa stol, som vann förstapris i Arctic Design of Swedens makeathon med fokus på trä och metall. Genom projektet Eljest skapar Nordmark & Nordmark också hållbara och stilsäkra bostäder i egen regi. Här finns precis det nytänk som behövs för att bygga ett modernt och attraktivt Skellefteå!

Johan Lundmark, Denzir

Johan Lundmark har gått med raketfart från entreprenörsskolan No Plan B till vd för tandteknikföretaget Denzir. Med innovativ teknik har Denzir utvecklat ett snabbare, hållbarare och mer exakt sätt att tillverka tänder, där traditionella avgjutningar ersätts med 3D-skanning, 3D-printing och virtuella plattformar. Johan driver målmedvetet Denzir mot nya höjder och med coachning från Region Västerbottens projekt Innovation + har företaget nu tagit hem upphandlingen som leverantör till Region Uppsala, Gävleborg, Västmanland och Dalarna. Ett bra exempel på hur mycket man kan vinna, när man vågar tänka stort.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut