Foto: Johan Nilsson / TT

Nextjet ansöker om konkurs – alla flygningar ställs in

På onsdagen ställde Nextjet AB och Nextjet Sverige AB in alla sina betalningar. Samtidigt ansöker bolaget om konkurs och ställer in alla flygningar från och med klockan 13.00 i dag.

Nextjet bedriver bland annat trafik till och från Arvidsjaurs flygplats.

– Det här är förödande för oss, säger kommunalrådet Lotta Åman (S) till TT kort efter att hon nåtts av konkursbeskedet.

Hon syftar på att såväl Arvidsjaur som dess grannkommuner är helt beroende av ett fungerande flyg.

– Vi har ju en växande biltestindustri och en växande turistnäring. Vi har ju också medborgare som vill flyga härifrån, i stället för att åka till Skellefteå och Luleå och ta flyget därifrån. Så flygplatsen är navet i regionen.

Flygplatschefen om Nextjets konkurs: ”Har varit väntat länge”

Nextjet gick ut med pressmeddelandet strax före klockan 13 på onsdagen.

– Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid, säger vd Magnus Ivarsson i ett pressmeddelande.

Detta gäller för dig som Nextjet-kund

Flera orsaker

Enligt flygexperten Jan Ohlsson har det länge varit nästan omöjligt att driva regionalflyg utan bidrag i Sverige.

– Nextjet har haft bidrag för en rad linjer, det är själva ekonomiska basen för Nextjet. Men det är ändå för lite att driva ett helt flygbolag på och alltså har man haft egna linjer som man har försökt göra lönsamma.

En föråldrad och ganska dyr flygplansflotta har belastat bolaget, men det finns fler skäl till konkursen tror Jan Ohlsson.

– Det var för det första flygskatten. Det andra var att man hade en lönsam linje, mellan Örnsköldsvik och Stockholm, men där beslutade sig SAS att med en underleverantör gå in och ta över trafiken. Då drog man, tror jag, finalt undan mattan för Nextjet, säger han.

Trafikverket ansvarar för Arvidsjaur

Trafikverket har regeringens uppdrag att upphandla flyg till orter med bristande tillgänglighet.

Flygbolaget har skulder till flygplatsen på 820 000 kronor

Efter konkursbeskedet är det framförallt fyra sträckor som drabbas som Trafikverket har ansvar för, säger presschef Bengt Olsson.

– Det är Hemavan, Vilhelmina, Lycksele och Arvidsjaur. Normalt måste vi gå ut och göra en upphandling för sånt här och det tar flera månader. Och det är inte riktigt lämpligt att det tar så lång tid. Vi sitter nu och tittar på vad som kan finnas för lösningar på det här.

Kundtjänst håller stängt

De som har bokat en resa med Nextjet ombeds kontakta sin resebyrå eller kortutgivare och bolaget säger att det inte är någon idé för passagerare att ta sig ut till sina flygplatser.

Nextjets kundtjänst kommer tills vidare att hålla stängt. Bolagets hemsida ligger även den nere.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut