Morgonmöte mellan gruvbolagens inköpare och leverantörer på Euro Mine Expo

– I Sverige tror vi att vi är bland de bästa i världen när det gäller säkerhetstänket inom gruvindustrin, men istället är vi bland de sämsta, säger Björn Stenecker, Boliden Mines.
– I Sverige tror vi att vi är bland de bästa i världen när det gäller säkerhetstänket inom gruvindustrin, men istället är vi bland de sämsta, säger Björn Stenecker, Boliden Mines. Foto: Lars Westerlund
Under dag tre av Euro Mine Expo arrangerade Skellefteå kommun ett morgonmöte där representanter från Boliden, LKAB och Mandalay Resources berättade för leverantörer om vad som krävs för att leverera varor och tjänster till gruvindustrin.

Gruvföretagens företrädare var mycket tydliga med vikten av fokus på säkerhet.

– I Sverige tror vi att vi är bland de bästa i världen när det gäller säkerhetstänket inom gruvindustrin, men istället är vi bland de sämsta. I länder som USA och Chile finns det en mycket bättre säkerhetskultur, säger Björn Stenecker, upphandlingsansvarig på Boliden Mines och fortsätter:

– För oss är säkerheten nummer ett. Vi kommer aldrig tolerera leverantörer med ”otur”. Det är en sak som vi inte avviker från, säger han.

Robert Johansson, Supply Chain Excellence Manager, LKAB, vill se att alla leverantörer arbetar på ett systematiskt sätt med säkerhetsfrågor.

Gruvföretagen hoppas också kunna få mer innovativa lösningar från sina leverantörer

– Hjälp oss att ompröva och visa oss dina innovationsprojekt, uppmanar Frida Pettersson, inköpschef i Björkdalsgruvan som drivs av Mandalay Resources.

Björn Stenecker konstaterar att utan innovation skulle vi inte ha någon gruvverksamhet i Sverige alls.

– Vi måste bli bättre på att utnyttja våra leverantörers kompetens och vara tydligare inom vilka områden vi vill se innovation så att vi kan öka vår konkurrenskraft, säger han.

När det gäller framtidens relationer med leverantörerna menar Robert Johansson, LKAB,  att hållbarhet är något som det kommer att fokuseras allt mer på.
När det gäller framtidens relationer med leverantörerna menar Robert Johansson, LKAB, att hållbarhet är något som det kommer att fokuseras allt mer på. Foto: Lars Westerlund

Björn Stenecker har sett att många leverantörer vill att gruvbolagen ska investera mer när tiderna är extremt bra, som de är nu.

– Mitt jobb är exakt motsatsen, för nu måste vi göra bra investeringar som kommer att stå sig även i dåliga tider. Om vi fattar dåliga beslut idag, bara för att vi har pengar, kan det betyda att vi är döda om fem år.

Han påpekar också att gruvindustrin representerar en extremt stabil kundbas.

– Vi vill att leverantörer ska stanna hos oss både i goda tider och i dåliga. Vänligen lämna oss inte i goda tider, vi kommer ihåg det när de dåliga tiderna kommer, uppmanar Björn Stenecker.

Frida Pettersson lyfter också fram vikten av att leverantören har finansiell stabilitet och är flexibel.

– En positiv sak som jag sett är att våra leverantörer ofta är villiga att dela med sig av sina erfarenheter med oss och även med varandra, säger hon.

– En positiv sak som jag sett är att våra leverantörer ofta är villiga att dela med sig av sina erfarenheter med oss och även med varandra, säger Frida Pettersson, Mandalay Resources.
– En positiv sak som jag sett är att våra leverantörer ofta är villiga att dela med sig av sina erfarenheter med oss och även med varandra, säger Frida Pettersson, Mandalay Resources. Foto: Lars Westerlund

När det gäller framtidens relationer med leverantörerna menar Robert Johansson att hållbarhet är något som det kommer att fokuseras allt mer på.

Frida Pettersson nämner vikten av att kunna hitta vägar för att korta tiden för underhåll och Björn Stenecker tar elektrifiering som ett hett område, liksom nya lösningar för att kunna omvandla gråberg till malm.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut