Minskad försäljning av begagnade bilar i Norr- och Västerbotten

Notera att denna artikel är från 2018.
I Sverige minskade försäljningen med 3,6 procent under första kvartalet 2018 jämfört med året innan.
I Sverige minskade försäljningen med 3,6 procent under första kvartalet 2018 jämfört med året innan. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Försäljningen av begagnade bilar minskade i Västerbotten med 5,6 procent under första kvartalet jämfört med samma periode året innan. I Norrbotten är motsvarande siffra -1 procent. Detta visar siffror från bilvärderingssajten bilpriser.se.

I Sverige minskade försäljningen med 3,6 procent under första kvartalet 2018 jämfört med samma period året innan och i mars tappade försäljningen i landet hela 9,8 procent. Det är den svagaste försäljningssiffran för det första kvartalet sedan 2014. Samtidigt fortsätter försäljningen av dieselbilar att öka.

Totalt såldes i Västerbotten 6 744 begagnade bilar under första kvartalet och i Norrbotten landade siffran på 7 355. I Sverige låg försäljningen på totalt 259 229 begagnade bilar.

Efter 2017 då försäljningen av begagnade bilar slog rekord säljs nu färre bilar.

– Normalt brukar försäljningen ta fart under våren men på grund av den långa vintern och den tidiga påsken kan många köpare och säljare ha valt att vänta med att byta bil. Även osäkerheten på bostadsmarknaden med amorteringskravet kan ha fått köpare att hålla hårdare i plånboken, säger Henrik Littorin vd på Bilpriser.se i ett pressmeddelande.

Volvo V70 fortsätter att dominera svenskarnas förstaval när det kommer till köp av begagnade bilar. Den vanligaste färgen på bilarna som såldes var svart och den minst vanliga färgen var lila.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut