Minskad arbetslöshet bland utrikesfödda i Västerbotten

– Idag är det fler som välkomnar en utrikes född person på arbetsplatsen än för några år sedan, konstaterar arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist.
– Idag är det fler som välkomnar en utrikes född person på arbetsplatsen än för några år sedan, konstaterar arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist. Foto: Jessica Gow/TT
I januari låg arbetslösheten i Västerbottens län på 5,7 procent, vilket kan jämföras med 6,3 procent under samma månad 2018. När det gäller utrikesfödda är arbetslösheten 19,4 procent, vilket är 2 procent mindre än i januari 2018.

– Det är glädjande att se att många utrikesfödda kommer ut i jobb. Vi har en stor brist på arbetskraft inom alla branscher i länet och många som är födda utomlands har en gedigen bakgrund med både utbildning och arbetslivserfarenhet, säger i ett pressmeddelande Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker.

Han konstaterar att problemet oftast varit språkkunskaperna, men i takt med att alla de som kom till länet under 2015 och åren efteråt har fått språkträning och praktik blir de också mer eftertraktade på länets arbetsmarknad.

– Idag är det fler som välkomnar en utrikes född person på arbetsplatsen än för några år sedan, konstaterar Jan Sundqvist.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut