Maskinförare ska utbildas i Skellefteå i nära samarbete med branschorganisation

Anita Ifrig, regionchef Maskinentreprenörerna Nord, lärarna Kent Mörtsell och Anders Lundström samt Johanna Smitt, rektor på Anderstorpsgymnasiet.
Anita Ifrig, regionchef Maskinentreprenörerna Nord, lärarna Kent Mörtsell och Anders Lundström samt Johanna Smitt, rektor på Anderstorpsgymnasiet. Foto: ME-skolan
Till hösten inleder Anderstorpsgymnasiet ett nära samarbete med Maskinentreprenörerna via ME-skolan. Här ska framtidens maskinförare utbildas i den nya gymnasieinriktningen som heter anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet.

– Efterfrågan på anläggningsförare är just nu väldigt stor. Vi ser samarbetet med ME-skolan som en möjlighet att ytterligare förbättra kvaliteten på vår utbildning, säger i ett pressmeddelande Johanna Smitt, rektor Anderstorpsgymnasiet.

Skellefteå kommun kvarstår som huvudman och ansvarar för utbildningens gymnasiegemensamma ämnen.

– Vi kan då erbjuda våra elever det bästa av två världar, konstaterar Johanna.

Samtidigt som efterfrågan är historiskt stark kopplat till många infrastruktur- och byggprojekt pågår ett stort generationsskifte med stora grupper som är på väg in i pension. De flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan.

Jonas Thorstenson på ME-skolan konstaterar att utbildningen har en flerårig tradition i Skellefteå med den kommunala utbildningen och han känner det som ett fint förtroende att få ta vid och fortsätta utveckla denna utbildning för framtiden tillsammans med kommunen och branschen.

– Efterfrågan på kunniga maskinförare är rekordhög och vi hoppas kunna attrahera både tjejer och killar till ett mycket intressant yrke som är i stark utveckling, säger han.

ME-skolans utbildningscenter är idag etablerade på sju orter och driver maskinförarutbildning inom bygg- och anläggningsprogrammet och genom den kommunala vuxenutbildningen. ME-skolan erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen, men också kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis.

– Inom två år räknar vi med att ha etablerat ME-utbildningscenter på närmare tolv orter runt om i Sverige, berättar Jonas Thorstenson.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut