Martinsons levererar virke till världens längsta bro

– Kina är en växande marknad som blir allt viktigare för oss i takt med att både intresset för och kunskapen om materialet ökar, berättar Kenneth Wallin.
– Kina är en växande marknad som blir allt viktigare för oss i takt med att både intresset för och kunskapen om materialet ökar, berättar Kenneth Wallin. Foto: Pressbild
Martinsons i Bygdsiljum har via en kund levererat västerbottnisk furu till bygget av världens längsta bro. Det handlar om den 55 kilometer långa bron som knyter samman Kina med Hong Kong och Macau. Virket från Martinsons används till brons utsiktsplatser.

Bron har tagit ungefär tio år att bygga. Leveransen från Martinsons består av 900 kubikmeter impregnerad trall. Utkiksplatsen där trallen används omfattar också café och restaurang.

– Att trallen är gjord av västerbottnisk furu och att vi finns med som leverantör är något som vi är väldigt stolta över, säger i ett pressmeddelande Kenneth Wallin, vd för Martinsons Trä.

Han konstaterar att intresset för och användningen av trä ökar i Asien i allmänhet och i Kina i synnerhet. Från att mest ha använt materialet i möbelproduktion vänds blickarna allt mer mot hus- och byggnadsproduktion i trä. Det är en utveckling som går hand i hand med landets trävaruimport som under de senaste tio åren ökat från tre miljoner kubikmeter till cirka 25 miljoner kubikmeter, enligt uppgifter från Danske Bank. Ryssland står för största delen av exporten men även svenska sågverk ökar stadigt sina leveranser.

– Det är en växande marknad som blir allt viktigare för oss i takt med att både intresset för och kunskapen om materialet ökar, berättar Kenneth Wallin.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut