Martinsons involverade i Sveriges högsta hus i massivträ

Kajstaden skriver ett litet kapitel byggnadshistoria eftersom byggnaden för tillfället är Sveriges högsta massiva trähus.
Kajstaden skriver ett litet kapitel byggnadshistoria eftersom byggnaden för tillfället är Sveriges högsta massiva trähus. Foto: Pressbild
Det hittills högsta huset i massivträ har byggts i stadsdelen Kajstaden i Västerås. Bakom åttavåningshuset står C.F Møller Architects och huset har utvecklats i nära samarbete med Martinsons i Bygdsiljum.

Massivträhuset i Västerås tar nu emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden.

Höghuset reser sig åtta och en halv våningar. Alla delar av byggnaden består av korslimmat trä som bygger upp väggar, bjälklag, balkonger, hisschakt och trapphus. Huset utvecklades i ett nära samarbete med Slättö Förvaltning, Martinsons, Bjerking och Consto.

Kajstaden skriver ett litet kapitel byggnadshistoria eftersom byggnaden för tillfället är Sveriges högsta massiva trähus.

– Vi har genom forskningsprojekt och med erfarenheter från våra andra träbyggnadsprojekt fokuserat på innovation med målet att utveckla möjligheterna att genomföra höga hus med massiv trästomme. Den industriella trätekniken ger dessutom arkitekter nya och bättre verktyg för att konstruera vackra hus med stor detaljrikedom, säger i ett pressmeddelande Ola Jonsson, associerad partner på C.F. Møller Architects.

Rob Marsh, hållbarhetschef på C.F. Møller Architects konstaterar att trätekniken möjliggör ett värdeskapande livscykelperspektiv i byggnadens alla skeden, och är avgörande för målet om en biobaserad cirkulär ekonomi.

– Den totala koldioxidminskningen uppskattas till 550 ton koldioxid under husets livslängd om man bygger i trä istället för betong, berättar han.

C.F. Møller Architects är i dag aktiva med byggprojekt motsvarande 100 000 kvadratmeter med fokus på massivträ i Sverige och i Storbritannien.

– Vi ser väldigt positivt på att fler trähus kommer att byggas i framtiden. Det är den kritiska massan av alla hållbara byggnader i våra städer som kommer att vara avgörande för att uppnå reella och positiva effekter för vår planet, avslutar Ola Jonsson.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut