Martinsons deltar i unikt hybridprojekt

A Working lab i hjärtat av Chalmersområdet i Göteborg.
A Working lab i hjärtat av Chalmersområdet i Göteborg. Foto: Tengbom Arkitekter
Till A Working Lab, som utgör etapp två av Johanneberg Science Park i Göteborg, levererar Martinsons i Bygdsiljum produkter som används i en unik hybridstomme av stål, trä och KL-trä. På så vis drar stommen nytta av de bästa egenskaperna hos respektive material.

Det handlar om kontorshus och en innovationsarena på 12 400 kvadratmeter med över 400 arbetsplatser. A Working Lab ska också fungera som test- och demonstrationsarena för det nyskapande projektet både under och efter byggprocessen

– Genom att kombinera materialens främsta egenskaper skapar vi en mycket stark byggnad, både hållbarhetsmässigt och rent konstruktionsmässigt. Så vitt jag vet är det första gången ett hybridbygge av den här storleken uppförs. Akademiska Hus vill också ha fokus på just trä för en så miljövänlig och hållfast byggnad som möjligt, berättar Sam Koski, projektledare vid Martinsons i ett pressmeddelande.

Akademiska Hus är beställare och driver projektet i samverkan med ett flertal andra aktörer.

– Vi vill utmana både oss själva och våra leverantörer till att skapa en innovativ hållbar byggnad och en värdeskapande samverkansmiljö. Vi ser nu fram emot att ha med Martinsons på den här resan, säger Hayar Gohary, projektdirektör vid beställaren Akademiska Hus.

Martinsons är med från projektering och hela vägen in i mål.

– Eftersom det här sättet att bygga, med hybridstomme, är relativt nytt för oss alla har det varit både lärorikt och utvecklande att jobba tillsammans. Dessutom har vi större möjligheter att komma med synpunkter under resans gång, vilket effektiviserar hela produktions- och montageskedet, säger Sam Koski.

Eftersom A Working Lab ligger mitt på Chalmers är utrymmet begränsat. I kombination med hybridstommens egna förutsättningar kräver projektet en hög grad av prefabricering. Allt för att montaget ska kunna ske så smidigt och snabbt som möjligt.

– Just samordningen är en stor utmaning, både vad gäller tillverkningen av stommen men också när det gäller leveranser och montage på en begränsad yta. Men genom att ta fram de ultimata lösningarna och dessutom förproducera så mycket som det bara är möjligt, har vi hittat sätt att effektivisera byggprocessen, berättar Sam Koski.

Han tror att hybridbyggen med trä kan kan bli framtidens melodi.

– Trä är ett lätt material att jobba med, det är klimatsmart och kräver mindre markarbete. Tillsammans med stålet får vi en byggnad med hög kvalitet och hållfasthet, avslutar Sam Koski.

Byggandet av A Working Lab inleddes i maj 2017 och beräknas stå klart för inflyttning sommaren 2019.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut