LRF Norrbottens nye ordförande vill att skogsägarna ska sätta ner foten

Notera att denna artikel är från förra året.
Jenny Karlsson, Kalix, som vid LRF Norrbottens regionstämma valdes till ny regionordförande, har tagit ut en tydlig inriktning i sin nya roll: äganderätt, den regionala livsmedelsstrategin och utbildning av konsumenter, elever och lärare i hur mat produceras.

– Det känns jätteroligt, utmanande, utvecklande och spännande. Det känns också tryggt då både styrelsen och personalstaben har bred och djup kompetens. Och så vill jag hylla vår sprudlande och energiska LRF Ungdom i Norrbotten, de är positiva och vill ha verkstad, säger Jenny Karlsson i ett pressmeddelande.

Jenny Karlsson betonar att äganderätten är viktig för alla näringar som jord, skog och fiske.

– De intrång som nu sker i form av konfiskering av skog och den påverkan som äger rum från bland andra små intresseorganisationer visar att jord- och skogsägare måste sätta ner foten. Det är också viktigt med ersättningskravet där skogsägare måste få skälig ersättning från staten när deras skog skyddas av staten, menar hon.

Jenny Karlsson vill att LRF Norrbotten i högre grad vänder sig till konsumenter, lärare och elever.
Jenny Karlsson vill att LRF Norrbotten i högre grad vänder sig till konsumenter, lärare och elever. Foto: Monica Sandberg

Hon vill att LRF Norrbotten i högre grad vänder sig till konsumenter, lärare och elever så att de blir utbildade om hur mat produceras.

– Som det är i dag anses jordbruk vara en miljöförstörande verksamhet, vilket är fel. I stället är det så att det gröna näringslivet har svaret på framtidens utmaningar, säger Jenny Karlsson.

Under regionstämman behandlades också tolv motioner från lokalavdelningarna, varav en skickades vidare till riksförbundsstämman. Den handlade om ett nationellt system för handel med utsläppsrätter.

Andra punkter i regionstämmans program var att pris delades ut till Årets gröna företagare i Norrbotten, Kalix ost, som drivs av Jaana Alamäki Enström och Knut Enström. Ny i LRF Norrbottens styrelse är Victor Lundbäck, mjölkföretagare från Påläng, Kalix.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo