Med sig på besöken, som kungen gör för att få ny kunskap om möjligheter och fördelar med att bygga bostäder i trä, hade han en mängd personer som är verksamma inom entreprenad och fastighetsbolag i regionen, samt politiker.
– Kungen ville själv komma till oss. Under ett statsbesök från Island besökte han de fyra åttavåningshusen i Sundbyberg som vi levererat till Folkhem och han blev intresserad av vårt koncept, berättar Martinsons vd Lars Martinson, som hälsade kungen välkommen.
Dessa var de första åttavåningshusen helt byggda i trä i Stockholmsområdet.
– Vi hade konstruerat och levererat höga hus i trä tidigare men detta projekt i huvudstaden blev nog en ögonöppnare för många byggherrar. Vi har haft studiebesök med tusentals personer som velat veta mer om husen, säger Lars.
Kungen har varit här i Bygdsiljum en gång tidigare. Det var 2003 i samband med invigningen av Ostens Hus i Burträsk.
– Då fick han se vår KL-fabrik och nu visade vi runt i den nya produktionslinjen för KL-trä, berättar Lars Martinson
Efter Martinsons besökte Carl XVI Gustaf nybyggda Morö Backe skola. Där berättade Therese Kreisel, arkitekt vid Skellefteå kommun, om skolan som byggts helt i massivträ tillverkat av Martinsons. Dessutom talade Thomas Nord, Linköpings universitet, om hälsa och trähus och om hur eleverna blir mindre stressade i en miljö av trä, kan koncentrera sig längre och därmed lär sig bättre.
Värd för lunchen var kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) och efter det bar det av till parkeringshuset Ekorren som 2009 byggdes i KL-trä . Här presenterades hur moderna infrastrukturprojekt kan genomföras med träbyggnad.
Enar Nordvik, arkitekt vid Skellefteå kommun, presenterade byggnaden och Roberto Crocetti, professor i träkonstruktion vid KTH, berättade om träkonstruktioner och deras hållfasthet.
– Träfiber har en mycket bra hållbarhet i förhållande till sin vikt. Jag har fått förfrågan från Kina om det skulle gå att bygga en kupol med en spännvidd på 300 meter och det tror jag är fullt möjligt, berättar han.
Han lyfte också fram att det börjat byggas allt högre hus i trä.
– I Norge byggs ett 81 meter högt trähus i 18 våningar med inflyttning under nästa år och i Skellefteå finns det ju planer på ett hus med 19 våningar.
Han berättade också för kungen om Älvsbackabron som uppförts av Martinsons. Den har en spännvidd på 130 meter.
– Detta är förmodligen den längsta spännvidden i världen för en träbro, säger Roberto Crocetti.
Professorn passade också på att slå ett slag för björken.
– Idag eldar vi för det mesta upp björken som har mycket goda egenskaper, berättar Roberto Crocetti
Sista anhalten blev pilothuset Zero Sun, en modern villa som är självförsörjande på solenergi även under den mörka årstiden.
– Solen är en av nycklarna i omställningen till en helt förnybar energiproduktion i Sverige. Men här behöver vi andra typer av system än på platser där solen skiner över hela året. Komponenterna måste vara smarta och samspela för att få ut mesta möjliga av det solljus vi har, säger Fredrik Jonsson, Innovationsansvarig vid Skellefteå Kraft.
Hans Kreisel, koncernchef vid Skellefteå Kraft, berättar att Zero Sun fungerar som ett realtidsexperiment för att göra soltekniken tillgänglig för fler och därmed bli en av pusselbitarna i samhällets omställning till 100 procent förnybar kraft.
– Det är en stor ära för oss att få visa det för vår statschef. Senast vi hade glädjen att ta emot Hans Majestät var vid vindkraftparken i Uljabuouda. Dessa två besök visar spännvidden i den samhällsnytta vi levererar i vår verksamhet, säger Hans Kreisel.
Programpunkten avslutades med ett miniseminarium där professor Lars Steen från Luleå tekniska universitet berättade om samarbeten mellan akademi och industri och vad det har lett till. Där presenterade även Mikael Eliasson, direktör vid Svenskt trä, Sveriges position i världen gällande kunskap om träbyggande.