Ung och företagsam

Notera att denna artikel är från 2017.

I början av hösten fick jag ett mail jag inte fått förut, ett mail jag nog inte kommer att få så många gånger till heller. Det var ett långt mail från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien som i korthet gick ut på följande: Prins Daniel och några välkända företagare vill göra ett besök hos er i Skellefteå.

Oss som de ville hälsa på är Ung Företagsamhet (UF) samt någon av kommunens gymnasieskolor. Prins Daniel arbetar i Ung Företagsamhets nationella styrelse så vad vi svarade på hans förfrågan tror jag att ni redan har räknat ut.

Prinsen gör den här typen av besök några gånger varje år, för att inspirera unga att någon gång i framtiden starta ett eget företag och att tro på sin egen företagsamhet. Att få människor, speciellt unga, att tro på sin egen företagsamhet är något som är väldigt viktigt. Det är så pass viktigt att jag har valt att arbeta med det. Min roll är att leda Ung Företagsamhet i Västerbotten och kommer att skriva krönikor här i Norran med fokus på unga och hur vi tillsammans kan verka för att unga ska tro mer på sig själva och sin potential.

Så kom då dagen då Prinsen och hans följe anlände till Skellefteå. På flygplatsen möttes de upp av en profil som gör stor skillnad för Skellefteå, Sofia Andersson Lundberg. Vi ville att de skulle bli inspirerade och få höra om hennes spektakulära event ”En flotte”, en Skellefteåidé som verkligen tog plats! När de anlände till Anderstorpsgymnasiet var det ett glatt gäng som tågade in, och alla på skolan väntade spänt likt barn på julafton. En fullsatt aula lyssnade intresserat på historier och tips från Filip Engelbert som grundat Avito, Alan Mamedi, Truecaller och Gunilla von Platen från Xzakt.

En annan som följt med, bara för att det var till Skellefteå de skulle, var industrimannen Carl Bennet. Höjdpunkten för dagen var då UF-företagen fick dela och diskutera sina affärsidéer och tankar med just nämnda näringslivsprofiler. Att de här upptagna företagarna avsätter en hel dag för att inspirera unga är helt fantastiskt men också någonting som vi alla kan göra, om än i olika omfattning. Att engagera sig i sina och andras barns skolgång är ett minimikrav, och det finns mer att göra.

Jag hoppas att ni uppmuntrade ungdomar omkring er att sälja jultidningar eller annat inför julen, ett utmärkt sätt att utmana sig själv och dessutom tjäna en liten slant. Julen är ofta stressig med mycket att göra, mitt tips är att ta hjälp av skollediga barn och ungdomar med sysslorna. Att tidigt ges möjlighet att utveckla sina entreprenöriella förmågor är något alla har igen senare i livet. Vem vet, kanske är det en ungdom i din omgivning som kommer hit till Skellefteå med Prins Daniel om 15-20 år för att inspirera nästa generation unga

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut