Sommarlov – bad, vila och arbete

Notera att denna artikel är från 2017.
Nu har alla skolungdomar äntligen fått springa ut på sommarlov. I Sverige har vi ett väldigt långt sommarlov, och det diskuteras om det är bra eller skulle kunna förkortas. Fördelen med att sommarlovet är väldigt långt är att ungdomarna både hinner njuta av sommaren, vila upp sig och testa på vuxenlivet i form av att sommarjobba.

Ett sommarjobb ger goda erfarenheter som de har nytta av resten av livet. Jag kommer aldrig att glömma mitt första sommarjobb, ett smutsigt slit på bygget av en populär studentkrog i Umeå. Jag tackade ja utan att veta något om vare sig arbetsuppgifter eller lön, vilket visa sig vara damm, smuts och 38 spänn i timmen. En annan spik i foten var när jag tvättade soptunnor åt stadens avfallsbolag, denna gång med en något bättre lön och utomhusmiljö.

Alla ungdomar borde erbjudas några veckors sommarjobb, förslagsvis redan på högstadiet. Detta skulle öka chansen att de själva kan lyckas ordna ett arbete under följande somrar. En del kommuner har förstått detta och många har till och med gått så långt att unga erbjuds att driva företag under sommaren. Då brukar de få ett startbidrag på ett par tusen kronor som de sedan får förvalta efter bästa förmåga.

Jag skulle gärna se att kommuner i ännu större utsträckning omvandlade sommarjobb till sommarföretag. Att klippa gräs och sälja glass kan ungdomarna göra i egna företag där de får lämna offertförslag och sköta sina egna räkenskaper.

Om era barn eller barnbarn har svårt att skaffa ett sommarjobb kan ni gärna testa på att vara arbetsgivare och låta dem göra allt sånt där som aldrig blir gjort. Att vara inne i byggdamm, rensa trädgårdar eller tvätta soptunnor gör att de uppskattar efterföljande badveckor och mjukglassar ännu mer.

Glad sommar!

Vem är Jonas Nordin?

Uppvuxen i Bodbyn utanför Umeå, sen 2012 tillbaka i Umeå efter några års utflykt till Oslo och Stockholm.

Bor på Sofiehem med min fru Emma, sommarstuga i Sikeå och släktgård i Bergslagen.

Fritiden ägnas åt idrott, träning, familj och en del ideella engagemang. Jag gillar mitt jobb väldigt mycket så det blir ofta jobbrelaterade aktiviteter även på kvällarna, jag ägnar också en del tid åt att lyssna på poddar med inriktning ekonomi, sparande och företagande.

Jag är inne på mitt tredje år som regionchef för Ung Företagsamhet Västerbotten där jag har en styrelse och tre kollegor, jag har styrelseuppdrag i Sparbanksstiftelsen Norrlands riskkapitalstiftelse samt IKSU.

Jag brinner för regional utveckling och att lyfta fram våra unga, det ger fantastiskt mycket tillbaka att arbeta med skolungdomar.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut