Fiska plast

Notera att denna artikel är från 2016.

Snart finns det mer plast än fisk i världshaven och stoppar vi inte utvecklingen kommer vi bokstavligen att fiska upp våra egna sopor.

Tänk dig hela Västerbotten täckt av ett par centimeter tjock lager av plastsopor. Det motsvarar den mängd plast som sprids till våra världshav – årligen. Det rör sig troligtvis om en av mänsklighetens största miljökatastrofer. Plasten sönderdelas i allt mindre partiklar där under vattenytan. Du ser den inte och du känner den inte eftersom det mesta efter ett tag blir mikropartiklar, men den finns där år efter år eftersom den nästan aldrig försvinner.

Plasten fick sitt riktigt stora genombrott på femtiotalet och de plastbitar som redan då hamnade i vattnet finns idag kvar i form av dessa små mikropartiklar. Det är stora mängder som sedan dess hamnat fel och som nu far omkring i världshaven och problemet accelererar eftersom världen idag konsumerar mera plast på en månad än vi gjorde under hela femtiotalet.

Idag finns det ungefär en tredjedel så mycket plast som fisk i haven och fortsätter vi som vi gjort kommer mängden plast snart att överstiga fisken. En hel del plast hamnar naturligvis i vattenlevande djur och den följer med hela vägen till din tallrik. En studie gjord i Skottland visade att nästan alla fångade havskräftor hade fått plast i sig. Partiklarna är då så små att du inte ser dem, men det gör knappast saken bättre. Dessa små mikroplaster har även en förmåga att binda andra giftämnen, så framtidens fisk ger dig nog en oväntad dos av lite av varje.

Det räcker inte med att skippa plastpåsen när vi shoppar, problemet sitter djupare än så – eller rättare sagt - plasten sitter djupare än så. Plast finns i de flesta grejer och vi har den till och med på våra kroppar dagligen. Alla som till exempel äger en fleecetröja kan räcka upp en hand! När du tvättar den lossar tusentals små plastpartiklar som följer med i tvättvattnet. Plasten finns överallt.

Vad ska vi göra åt saken. Det är i grunden frågan om en enda sak - vi måste bryta oljeberoendet. För det är från olja som plasten kommer. Var femte oljefat blir till plastprodukter. Att bryta oljeberoendet är alltså långt ifrån bara en fråga om energi, det är minst lika mycket en fråga om att skippa oljan som råvara i plast, färg och kläder.

Sverige har möjlighet att gå i fronten för att hitta miljövänliga och smarta alternativ till plast. Vi har en enorm skogsresurs och kan genom en nationell satsning på cellulosabaserad nanoteknik till exempel skapa smarta pappersförpackningar som är bättre än plast. Vi kan skapa en enorm global nytta i vandringen från det fossila samhället till ett klimatsmart samhälle, samtidigt som vi återuppbygger vår egen välfärd genom en stark exportindustri som inte kan flytta utomlands eftersom skogen står där den står.

 

Foto: Pär Lärkeryd
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut