Att koppla ned och koppla av

Notera att denna artikel är från 2017.
Nästa år är det tio år sedan den första modellen av iPhone lanserades i Sverige. Den tekniska utvecklingen sedan dess har varit enorm, och en smart telefon finns i de flesta mobilägares händer idag. Jag tror att vi alla kan enas kring att utvecklingen av informationsteknologin har både fördelar och nackdelar. I mina ögon främst fördelar. Vi blir alltmer digitaliserade, både i privatlivet och arbetslivet. Ständigt uppkopplade och ständigt tillgängliga. Vi utmanas till nya tankesätt och nya förhållningssätt.

Tidskriften Advokaten har genomfört en undersökning hos advokater med syfte att kartlägga hur advokater upplever att de påverkas av informationsteknik och stress. Där beskrivs utvecklingen av IT som ett tveeggat svärd, som dels innebär ökad flexibilitet och effektivitet men samtidigt medför ett ökat tempo där gränsen mellan arbete och privatliv suddas ut med risk för utebliven avkoppling och återhämtning. Denna svåra gränsdragning mellan arbete och fritid är dock inte unik för jurister. Många branscher och yrkeskategorier brottas med samma balansgång. En intressant slutsats från undersökningen var att det var de yngre juristerna som var mer negativa till utvecklingen och de äldre mer positiva. De äldre var dock bättre på att stänga av och koppla bort under fritiden, vilket sannolikt påverkade deras inställning.

Oavsett om det rör arbetsliv eller privatliv så tycker jag dock det finns skäl att våga ifrågasätta den ständiga uppkopplingen. Förhållningssättet. Bara svara på ett mail. Och ett till. Eller att slösurfa. Jag är expert! Tiden rinner snabbt iväg. I sommar ska jag på min semester öva på att vara närvarande i stunden. Våga koppla ned. Vara lite mer analog. Testa du med!

Trevlig sommar!

Vem är Maria Lidström

Affärsjurist på Advokatbyrån Kaiding. Styrelseordförande i NyföretagarCentrum Skellefteå. Rådgivare i Rådgivningspanelen på Företagarförbundet Fria Företagare. Bosatt i en rödvit radhusparad. Två barn. Långdistanslöpare och glad crossfitamatör.

Foto: Lars Westerlund
Foto: Lars Westerlund Foto: Maria Lidström
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut