Är du en bra förebild?

Notera att denna artikel är från 2017.
Jag måste upprepa mig och än en gång nämna Sofia A-L i den här krönikan, men så blir det när man säger, skriver och gör bra saker. Hon, liksom jag och mina kollegor, är ofta ute i skolor och träffar unga. I veckan fick hon, efter ett skolbesök, en handskriven lapp från en av eleverna och detta fick henne att skriva ett instagraminlägg om hur dagens unga mår och vad vi äldre kan göra för att stötta dem.

Det, tillsammans med en allvarlig incident jag var med om i ett klassrum i veckan, fick mig att fundera på om jag är en bra förebild och vilka som är mina förebilder. Alla behöver förebilder och alla kan också vara en förebild.

Om jag är en bra förebild eller inte är upp till andra att svara på, men jag försöker att behandla alla jag möter med respekt och nyfikenhet. Jag brukar tipsa unga om att se på alla de möter som sin blivande arbetsgivare, äldre borde tänka likadant.

Jag har många olika förebilder, beroende på vilket sammanhang det handlar om. En typ av förebild är alla ungdomar jag möter, de påminner mig om att jag kanske borde ha ansträngt mig lite mer under min gymnasietid. Många av dem kombinerar studier med extrajobb och idrott, andra engagerar sig i elevråd, politiska partier eller andra föreningar. Jag möter också elever som både klarar skolan galant och driver sina UF-företag som om de vore riktiga företag. Det här imponerar oerhört mycket på mig och jag kan nog räkna till tresiffrigt antal förebilder bara i den här gruppen.

Jag måste också nämna ett par äldre förebilder, vi kan kalla dem Å och Å. Å har en lång karriär bakom sig och var han än kommer möts han med respekt och ger ödmjukhet och nyfikenhet tillbaka. Just nyfikenheten är något jag tagit fasta på, jag ska alltid vara nyfiken och intresserad av nya möten och upplevelser. Å har varit en förebild ända sen första mötet och jag ser fram emot att lära mig ännu mer av honom.

Den andra Å är en kvinna mitt i karriären med ett ledarskap och social kompetens som tilltalar mig. Jag vet egentligen inte om hon är en bra VD, chef och så, men jag vet att jag får energi och inspiration av henne. Hon är strängt upptagen men svarar alltid ibland med ett långt mail, nästa gång med en smiley. Hon vet nog inte att jag tycker så här bra om henne, blir spännande att se om hon läser mina krönikor.

Jag vill uppmuntra er att berätta för dem som är era förebilder hur viktiga de är för er. Ni behöver inte göra det i en krönika, det räcker med ett sms eller allra helst nästa gång ni ses. Det viktigaste är dock att ni funderar över vem ni kan vara en förebild för, för vi behöver fler förebilder, unga och äldre.

 

Vem är Jonas Nordin?

Uppvuxen i Bodbyn utanför Umeå, sen 2012 tillbaka i Umeå efter några års utflykt till Oslo och Stockholm.

Bor på Sofiehem med min fru Emma, sommarstuga i Sikeå och släktgård i Bergslagen.

Fritiden ägnas åt idrott, träning, familj och en del ideella engagemang. Jag gillar mitt jobb väldigt mycket så det blir ofta jobbrelaterade aktiviteter även på kvällarna, jag ägnar också en del tid åt att lyssna på poddar med inriktning ekonomi, sparande och företagande.

Jag är inne på mitt tredje år som regionchef för Ung Företagsamhet Västerbotten där jag har en styrelse och tre kollegor, jag har styrelseuppdrag i Sparbanksstiftelsen Norrlands riskkapitalstiftelse samt IKSU.

Jag brinner för regional utveckling och att lyfta fram våra unga, det ger fantastiskt mycket tillbaka att arbeta med skolungdomar.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut