Äntligen barnspar!

Notera att denna artikel är från 2017.
För en dryg vecka sen blev vi föräldrar för första gången, en fantastisk upplevelse och känsla. Tacksamma över att alla mår bra så är det rätt lugnt nu i början och lillgrabben är nöjd så länge han får närhet, mat och sömn. Det finns alltså tid över att göra andra saker, till exempel att starta upp ett barnsparande.

Att kunna hjälpa sitt barn med körkort (möjligt att det behövs även om bilarna är självgående) eller kanske till och med sitt första boende gör väldigt stor skillnad. Alla har vi någon onödig utgift vi kan avstå för våra barns skull och med hjälp av tiden blir en hundralapp i månaden en rätt rejäl slant.

Det absolut viktigaste med barnsparande är att göra det, varje krona räknas. Det är också viktigt att låta det vara roligt och inte något som stressar dig. Eftersom att sparandet är långsiktigt behöver du inte vara rädd för riskexponering, historiskt sett har marknaden alltid gått upp på lång sikt. Det går att koka ner barnsparande till tre frågor: Hur mycket? I eget eller barnets namn? Aktier, fonder eller sparkonto?

Hur mycket?

Vilket sparutrymme var och en har skiljer sig givetvis åt. För att ge ett exempel så ger 150 kronor i månaden din 18-åring 50 000 kronor med en genomsnittlig avkastning om 5 procent. För den som kan avvara barnbidraget kommer den nybakade studenten att ha kontantinsatsen (350tkr) till sin första lägenhet. Om du inte har börjat barnspara är det bättre att börja nu än inte alls, 300 kronor i månaden i tio år ger nästan samma slutsumma som första exemplet ovan.

I eget eller barnets namn?

Den svåraste frågan. Hur du väljer att göra beror på hur familjen ser ut och hur du själv tänker kring barnets framtida ekonomi och förståelse för denna. Om du sparar i barnets namn ska du vara medveten om att 18-åringen helt och hållet bestämmer vad pengarna ska gå till. Hur du väljer att göra styr också vilken kontoform du ska välja, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Många väljer kapitalförsäkring (se till att den är avgiftsfri) i eget namn men med barnet/barnen som förmånstagare. Jag och min fru väljer ett investeringssparkonto i eget namn, då kan vi själva välja när barnet ska få pengarna. Vad du väljer är en lite av en smaksak, er bank hjälper er gärna med rådgivning.

Aktier, fonder eller sparkonto?

När det kommer till långsiktigt sparande har det historiskt sett alltid varit klokt att välja exponering mot aktier. Det kommer att komma dippar men på lång sikt går det alltid upp. Jag väljer att börja med några breda indexfonder med låg avgift för att längre fram komplettera med enskilda aktier. När barnet blir äldre kan ni välja aktier tillsammans, Disney är ett exempel på en aktie barn lätt kan förstå och ha en relation till. Att inkludera sitt barn i sparandet ger också en bättre ekonomisk förståelse och med det en större respekt för pengar. Om du väljer ett sparkonto med låg ränta riskerar du att pengarna minskar i värde på grund av inflationen.

Det här är ett ämne som egentligen kräver mer utrymme än en krönika och för intresserade är det bara att söka vidare på nätet, prata med sin bank eller diskutera vidare i kommentarsfältet och sociala medier.

Kom ihåg att låta sparandet vara roligt och något ni gör tillsammans, lycka till!

Foto: Jonas Nordin
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut