Konkurserna i Västerbotten har minskat med 19 procent hittills i år.
Konkurserna i Västerbotten har minskat med 19 procent hittills i år. Foto: Pressbild

Kraftigast minskning av konkurser i Västerbotten

Statistik från UC visar att konkurserna i Västerbottens län i oktober minskade mest i Sverige jämfört med samma månad 2018. Minskningen blev 55 procent och Norrbotten var näst bäst med -45 procent medan konkurserna ökade med 8 procent i Sverige.

Konkurserna i Västerbotten har minskat med 19 procent hittills i år och i Norrbotten med -22 procent. För Sverige handlar det om en ökning med 1 procent.

Särskilt tufft är det för detaljhandeln i Sverige, där konkurserna fortsätter att öka, i oktober månad med 12 procent.

– Det har nog aldrig varit så svårt att överleva som liten handlare som idag, vilken till stor del är egenföretagare med mycket eget kapital investerat i sin verksamhet, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att konkurrensen inom detaljhandeln är stenhård och menar att man bör tänka till både en och två gånger innan man ger sig in i den branschen som egen företagare idag.

Hittills i år har konkurserna inom byggindustrin i Sverige ökat med 3 procent och inom restaurang- och hotellbranschen med 1 procent. Trots denna marginella konkursutveckling finns det enligt UC viss det risk för ökade konkurser inom segmenten på sikt.

–Tidigare var det största hindret för ökat byggande brist på arbetskraft. Nu är det efterfrågan som viker och det är svårare att få lån.

Konkurserna inom restaurang- och hotellbranschen ligger på samma nivå som i fjol.

– Men konsumtionen har minskat och vi ser en liten avmattning i branschen. Det öppnas fortfarande många nya restauranger, vilket gör att jag tror att konkurserna kommer att öka framöver. Man kommer helt enkelt ha svårt att överleva det första året, avslutar Richard Damberg.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut