Kraftig ökning av UF-företag i Skellefteå

Linda Morin, skolinformatör vid Ung Företagsamhet i Västerbotten, tillsammans med kvartetten från Caribou UF: Elin Persson , Elsa Öhrnell, Lovisa Westerlund och Elvira Wikström.
Linda Morin, skolinformatör vid Ung Företagsamhet i Västerbotten, tillsammans med kvartetten från Caribou UF: Elin Persson , Elsa Öhrnell, Lovisa Westerlund och Elvira Wikström. Foto: Lars Westerlund
För fem år sedan när Skellefteå kommun lanserade ”Den Röda Tråden” för nyföretagande drev 17 procent av alla gymnasieelever i Skellefteå ett UF-företag. På kommunens Morgonmöte idag berättade Amanda Wikström, projektledare vid Ung Företagsamhet i Västerbotten, att den siffran nu har ökat till 38 procent.

– Och i Västerbotten startas det flest UF-företag i Skellefteå. För fem år sedan var det 100 elever som drev UF-företag i Skellefteå. I år handlar det om 300. Vår dröm är nu att alla gymnasieprogram i Skellefteå väljer att satsa på detta, säger Amanda Wikström.

Rikssnittet bland länen när det gäller elever som startar UF-företag är 29 procent.

– Allra bäst är man i Värmland med hela 47 procent, berättar Amanda.

På Morgonmötet presenterades två UF-företag från Skellefteå. Hugo Wikström, från Varuträsk, som går på Baldergymnasiet har startat UF-företaget The Juice Box som säljer färskpressad juice, blandad enligt egna recept.

Hugo Wikström driver UF-företaget The Juice Box.
Hugo Wikström driver UF-företaget The Juice Box. Foto: Lars Westerlund

– Det har varit mycket roligt att starta ett företag som dessutom visat sig vara lönsamt och vars produkter det finns efterfrågan på. Jag siktar nu på att starta ett ”riktigt” företag och skaffa en lokal för en juicebar, berättar han.

Det andra företaget var Caribou UF som drivs av fyra elever på Anderstorpsgymnasiet. Kvartetten är: Lovisa Westerlund, Elin Persson, Elsa Öhrnell och Elvira Wikström.

De tillverkar och säljer ljusstakar av renhorn. Caribou vann klassen ”Hantverk” på UF-mässan som genomfördes i mars i Umeå. Juryns motivering var ”Stilrent, hållbart, medvetet. Med en stor passion för sitt varumärke har detta företag lyckats knyta samman en stilren och miljömässigt hållbar produkt på en prisnivå som är gynnsam för företaget samtidigt som det ligger på en bra nivå ut till kund. Här finns alla möjligheter till att växa”.

De kommer nu att få tävla på SM i Ung Företagsamhet som genomförs i maj.

– Det ska bli fantastiskt roligt att vi får mäta oss med de bästa UF-företagen i Sverige, säger Elvira Wikström.

På Morgonmötet hade de inte med sig några ljusstakar att visa upp.

– Vi sålde slut på dem under UF-mässan så nu håller vi på att tillverka nya. Varje ljusstake blir ju unik eftersom inget horn är det andra likt, konstaterar Elin Persson.

Johanna Hedlund, som driver Norrlandstvätten, fick mycket inspiration under sin tid som UF-företagare.
Johanna Hedlund, som driver Norrlandstvätten, fick mycket inspiration under sin tid som UF-företagare. Foto: Lars Westerlund

Johanna Hedlund, som sedan två år tillbaka driver företaget Norrlandstvätten, och som tidigare i år vann utmärkelsen ”Årets unga entreprenör”, berättade sin tid som UF-företagare.

– Om jag inte hade drivit ett UF-företag hade jag nog aldrig sökt in till entreprenörskolan No Plan B som ledde fram till mitt engagemang i Norrlandstvätten, säger Johanna.

På Morgonmötet passade Amanda Wikström också på att berätta om två andra företag, Rezize Design och Combolt vars företagsidé först lanserade via UF-företag i Skellefteå.

I snart 40 år har elever runt om i Sverige testat på att driva ett företag som en del av sin utbildning – ett UF-företag.

Ung Företagsamhet utbildar grund- och gymnasieelever i entreprenörskap med fokus på att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

– Vi är en slags brygga mellan skolan och näringslivet och utbildar unga i entreprenörskap på riktigt, avslutar Amanda Wikström

Tillsammans med Skellefteå kommun arbetar Ung Företagsamhet långsiktigt för att fler ska få möjlighet att starta och driva UF företag. I Västerbotten har organisationen två kontor, ett i Skellefteå och ett i Umeå. På Skelleftekontoret, som finns på The Great Northern, arbetar förutom Amanda Wikström också skolinformatören Linda Morin.

– Vi är en slags brygga mellan skolan och näringslivet och utbildar unga i entreprenörskap på riktigt, säger Amanda Wikström, projektledare vid Ung Företagsamhet i Västerbotten.
– Vi är en slags brygga mellan skolan och näringslivet och utbildar unga i entreprenörskap på riktigt, säger Amanda Wikström, projektledare vid Ung Företagsamhet i Västerbotten. Foto: Lars Westerlund

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut