Kraftig minskning i februari av konkurser i Norr- och Västerbotten

Notera att denna artikel är från förra året.
Jämför man årets första två månader med samma period förra året ökar antalet konkurser i Västerbotten med 6 procent medan de minskar i Norrbotten med 47 procent.
Jämför man årets första två månader med samma period förra året ökar antalet konkurser i Västerbotten med 6 procent medan de minskar i Norrbotten med 47 procent. Foto: Pressbild
I februari minskade antalet konkurser i Västerbotten med 57 procent jämfört med samma månad 2017 och i Norrbotten var minskningen 29 procent, visar färsk statistik från UC.

Jämför man årets första två månader med samma period förra året ökar antalet konkurser i Västerbotten med 6 procent medan de minskar i Norrbotten med 47 procent. I landet ligger ökningen av konkurser på 7 procent.

Sambandet mellan konkursade bolag och bedrägligt beteende tycks vara ihållande.

– Missbruket av aktiebolagsformen fortsätter och UCs kontroller visar att 30 procent av alla konkursade företag kan klassificeras som oseriösa bolag, där byggföretag och detaljhandel är klart överrepresenterade, säger i ett pressmeddelande Richard Damberg, ekonom på UC.

Han konstaterar att för byggbranschen har ett antal nya regler som personalliggare och en ny typ av arbetsgivardeklarationer skapat mer ordning och reda men dessa regler är framförallt riktade till större företag.

– För mindre företag saknas fortfarande tillräckliga kontroller. De konkursade bolagens skulder uppgår lågt räknat till 50 miljoner kronor, pengar som leverantörer och Skatteverket alltså blir utan, avslutar Richard Damberg..


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut