Kraftig minskning av konkurserna i Norr- och Västerbotten

Sett till hela året har minskningen i Västerbottens län varit 8 procent och i Norrbottens län handlar det om -21 procent.
Sett till hela året har minskningen i Västerbottens län varit 8 procent och i Norrbottens län handlar det om -21 procent. Foto: Pressbild
Färsk statistik från UC visar att antalet konkurser i april minskade med 45 procent i Västerbottens län och med 31 procent i Norrbottens län. För Sverige var minskningen 16 procent jämfört med samma månad föregående år.

Sett till hela året har minskningen i Västerbottens län varit 8 procent och i Norrbottens län handlar det om -21 procent. För Sverige som helhet har konkurserna ökat med 1 procent.

– Det är glädjande att se att konkurserna minskar denna månad. Inte minst för de företagare som sliter för att nå lönsamhet. Tyvärr tror jag att det är en kortvarig glädje. Ser vi till 2019 så här långt har konkurserna ökat i de flesta branscherna och den trenden lär fortsätta, säger i ett pressmeddelande Richard Damberg, ekonom på UC.

Konkurserna inom byggindustrin minskade med 4 procent i april och konkurserna inom detaljhandeln minskade med 7 procent. Detta trots att flera fysiska klädbutiker kämpar hårt.

– Men butiksdöden breder ut sig, flera klädkedjor har stora problem. Senast var det JC som gick i konkurs. Ökad e-handel, ogynnsam växelkurs och förändrade köpvanor lyfts ofta fram som orsaker. Butiksdöden började med bokhandlarna. Sedan kom leksaks- och klädkedjorna. Frågan är om sport- och apoteksbutikerna står näst på tur för att konkurreras ut av nätförsäljningen, avslutar Richard Damberg.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut