Hittills under 2019 har konkurserna i Västerbotten minskat med 15 procent.
Hittills under 2019 har konkurserna i Västerbotten minskat med 15 procent. Foto: Pressbild

Kraftig minskning av konkurser i Norr- och Västerbotten

Statistik från UC visar att konkurserna i Västerbottens län i augusti minskade med hela 55 procent jämfört med samma månad föregående år. I Norrbottens län var minskningen 30 procent medan minskningen i Sverige var 6 procent.

Hittills under 2019 har konkurserna i Västerbotten minskat med 15 procent och i Norrbotten är motsvarande siffra 14 procent. I Sverige ligger minskningen på 2 procent.

Det är femte månaden i rad som konkurserna minskar i Sverige. Den positiva konkursutvecklingen återspeglas i utsatta branscher och i flertalet av landets län.

– Alla branscher utom bilhandeln och tjänster som fastighetsskötsel visar på minskat antal konkurser i augusti. Tittar vi på hela 2019 har dock detaljhandeln och byggbranschen fortfarande fler konkurser i år jämfört med förra året, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen minskar med 5 procent i augusti, en positiv konsekvens av ett ökat hemmasemestrande.

– En undersökning från Kairos Future visar att vi spenderar allt mer på uteätande och att det kommer att växa framöver, avslutar Richard Damberg.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut