Köpte restaurangen av sin chef: ”Man måste våga”

Under många år vågade hon inte ta steget. Nu har Mahin Panahi satsat och köpt sin första restaurang. ”Jag började tänka att jag också kan”, säger hon.

I slutet av förra året bestämde sig ägaren av Anderstorg Pizzeria, Bar & Kiosk för att sälja, och den första januari tog Mahin Panahi över verksamheten. Det efter att ha jobbat som anställd i nästan sju år.

– Det är ett tufft jobb, men jag började tänka att jag kan det. När ägaren har varit bortrest är det jag som har ansvarat. Jag tänkte att om jag har råd, då är det lika bra att jag köper det här, säger hon.

När hon kom till Sverige från Iran hade hon inga tankar på att bli restaurangägare.

– Kanske att jag skulle kunna vara anställd på en. I Iran, eller i Asien, säger de att kvinnor är lite svagare. När jag kom hit såg jag många kvinnor som jobbade. Busschaufförer var kvinnor, och de gör de tuffa jobben på byggen. Jag började tänka att jag också kan, att jag måste våga.

Flera kunder har önskat att de blinkande tavlorna, som länge suttit på restaurangens väggar, ska bli kvar efter renoveringen.
Flera kunder har önskat att de blinkande tavlorna, som länge suttit på restaurangens väggar, ska bli kvar efter renoveringen. Foto: Christoffer Åhlund

Uppmuntra andra

Mahin Panahi började ta praktikplatser i kassan på Ica, och studerade till personlig assistent. Att bli en företagare är någonting som har växt fram långsamt.

– Du vet, här i Sverige är det mycket papper och många möten. Jag tyckte inte att jag kunde sånt.

Därför vill hon uppmuntra andra kvinnor, i synnerhet mammor, att bli restaurangägare.

– Jag skulle vilja säga att man måste våga, att man måste kämpa. Om de har möjlighet att starta eller köpa ett företag, gör det. Det finns inte så många kvinnliga ägare inom den här branschen.

Angelica Collin är en av Anderstorgs kunder. Den här dagen var hon sugen på en pizza.
Angelica Collin är en av Anderstorgs kunder. Den här dagen var hon sugen på en pizza. Foto: Christoffer Åhlund

River vägg

Men hon säger att det har underlättat att ha två snälla och förstående barn.

– Jag har en son som är 15, den andra är 18. De förstår mig. Jag lärde dem att om mamma är borta så måste de göra det här eller det där. Barn lär sig fort, de lagar mat och tvättar där hemma.

Hon har många planer för Anderstorg Pizzeria, Bar & Kiosk. En totalrenovering väntar i sommar.

– Jag ska ta bort den här väggen, allt ska bli restaurang, säger Mahin Panahi och pekar på väggen som separerar kiosken från restaurangen.

– Från början skulle jag ta bort kiosken, men det är många gamla som bor här. Vi har mjölk och livsmedel, så den blir kvar men det blir samma kassa för allt istället för att jag ska springa fram och tillbaka.

Mahin Panahi har arbetat på Anderstorg Pizzeria, Bar & Kiosk i sju år.
Mahin Panahi har arbetat på Anderstorg Pizzeria, Bar & Kiosk i sju år. Foto: Christoffer Åhlund

Ny meny

Inredningsmässigt vill hon att det ska kännas mer modernt, utan att restaurangen tappar sin identitet.

– Vi har många kunder som var här när de var ungdomar. De har minnen härifrån. De säger ”ta inte bort de här tavlorna, det är historia”. Jag svarar dem att jag ska renovera, men jag kommer ha kvar lite grejer.

Hon har även planer för många nya rätter som ska serveras.

– Det blir mycket nyheter och en ny meny. Jag tycker om kunderna här jättemycket, det är nästan som att det inte känns som ett jobb utan en hobby, och jag försöker höra om de vill ha den här eller den där maten. Jag ska göra rätterna som de gillar, säger Mahin Panahi.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut