Konkurserna fortsätter att öka i Norr- och Västerbotten

I Norrbottens län försattes 10 företag i konkurs under november.
I Norrbottens län försattes 10 företag i konkurs under november. Foto: Pressbild
I Västerbottens län registrerades i november 15 företag i konkurs, vilket kan jämföras med 6 under samma månad i fjol. På årsbasis handlar är ökningen 16 procent i Västerbotten, visar siffror från Creditsafe.

I Norrbottens län försattes 10 företag i konkurs under november, vilket kan jämföras med 7 i november 2017. Här är ökningen på årsbasis 2 procent.

Under november registrerades 522 aktiebolag i konkurs i Sverige, en ökning med nio procent jämfört med förra året. Efter fem år av låga konkursnivåer ökar nu konkurserna kraftigt månad efter månad. Två län drabbades extra hårt i november. I Gävleborg ökade konkurserna med 180 procent och för Kronoberg är ökningen 167 procent. Majoriteten av månadens konkurser är små eller medelstora företag. Örebro och Uppsala är de län som på årsbasis uppvisar högst ökning i Sverige.

Totalt har 5 678 aktiebolag försatts i konkurs hittills i år. På årsbasis har konkurserna ökat med 10 procent. Sett till de senaste sex månaderna då konkursstatistiken kraftigt började vända uppåt är dock konkursökningen hela 22 procent.

– Vi är inte förvånade över novembers dystra konkurssiffror. Vår prognos är att efter fem år med stadigt låga konkursnivåer så kommer vi detta år att få se en rejäl ökning, säger i ett pressmeddelande Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut