Klart: Martinsons bygger kulturhuset

Martinsons ska leverera och montera stommen till Kulturhuset.
Martinsons ska leverera och montera stommen till Kulturhuset. Foto: Pressbild
Det blir Martinsons i Bygdsiljum som ska bygga kulturhuset i Skellefteå. Det är företagets största order genom tiderna. Den landar på närmare 100 miljoner kronor.

Ordern som Martinsons får från totalentreprenören Hent handlar om leverans och montage av stommen.

– Detta har varit klart en tid men det är först nu när alla avtal är klara som vi väljer att berätta om uppdraget. Det här känns verkligen bra och mycket inspirerande. Dessutom är det ett fint kvalitetsbetyg, säger Jesper Åkerlund, vd för Martinsons Byggsystem till Norran Affärsliv.

Martinsons har genom åren genomfört många stora projekt både i Sverige och Norge.

– Vi har också satsat på att bygga en organisation både vad gäller produktion och management som klarar projekt i den här storleksordningen, berättar Jesper.

Vegard Brå, projektchef hos Hent konstaterar att Martinsons bidragit med kompetenta och kunniga nyckelpersoner i projektet.

– De är duktiga på att planera montage och har en värdefull erfarenhet av större träbyggnadsprojekt. Det ger både trygghet och tillförsikt, säger han.

För Martinsons del omfattar volymerna i ordern cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ. Produktionen inleds på Martinsons fabrik i Bygdsiljum under april. Montaget påbörjas i juni och beräknas sedan pågå i närmare ett och ett halvt år.

– Skogsägarna i regionen bidrar med råvaror och vi bidrar med våra kunskaper tillsammans med Hent och flera andra aktörer. Vi ser fram emot ett starkt lagarbete, berättar Jesper Åkerlund.

Han konstaterar att denna stora order också ökar trycket på produktionen.

– Vi söker ständigt efter mer folk till våra fabriker.

Byggdelarna som levereras av Martinsons kommer att binda närmare 9 000 ton koldioxid under hela sin livstid. Det motsvarar drygt 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York. Utsläppen under produktionskedjan motsvarar endast 900 resor.

– Det visar hur stor skillnad som byggsektorn kan göra redan idag med olika metoder för byggande och olika material. Jag hoppas också att man vid valet av oss vägde in närheten till vår fabrik som bara ligger en timme bort från Kulturhuset i miljöbedömningen, säger Jesper Åkerlund.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut