Flygtrafiken till och från Arvidsjaur väntas komma igång innan högsäsongen startar till vintern.
Flygtrafiken till och från Arvidsjaur väntas komma igång innan högsäsongen startar till vintern. Foto: Arkivbild

Klart: Flygtrafiken till Arvidsjaur startar i september

Nu är det klart att flygbolaget Regional Jet OÜ tar över flygtrafiken mellan Arvidsjaur och Stockholm Arlanda. Första flygningen sker den 15 september.

När Nextjet gick i konkurs i mitten av maj upphörde flygtrafiken på linjerna Arvidsjaur och Gällivare, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

När nu Regional Jet OÜ går in och tar över flygningarna till och från Arvidsjaur och Gällivare har alla de drabbade orterna åter tillgång till flygtrafik.

– Det är viktigt för resenärer och näringsliv att trafiken snart är tillbaka. Det känns mycket bra att vi med den här upphandlingen åter har trafik på alla linjer som Nextjet lämnade i och med konkursen, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

”Väldigt positiv nyhet”

Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur, välkomnar beskedet.

– Jag blev jätteglad när Trafikverket ringde mig i förmiddags och berättade nyheten. Det är en väldigt positiv nyhet för kommunen och regionen, säger hon.

Hon vill passa på att tacka Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, för att han bidragit till att avtalet har slutits.

– Jag är otroligt tacksam. Han har inte bara lagt sig ner och givit upp utan har kämpat för vår sak.

Inkomstbortfall

På tisdag åker Lotta Åman ner tillsammans med representanter från Lycksele och Vilhelmina kommuner för att träffa ministern.

– Vi har skrivit till honom om det stora inkomstbortfallet vi har haft under de här månaderna. Jag hoppas att vi kan få en kostnadstäckning, annars harvar det här ganska hårt mot kommunens ekonomi, säger Lotta Åman och fortsätter:

– Det är inte flygplatsen utan operatören som har åsamkat det här. De på flygplatsen har tagit fram hur mycket bortfall vi har och det rör sig i runda slängar om kring fyra miljoner kronor.

Jetmaskin

Trafiken ska ske med plan av typen Bombardier CRJ900 med en jetmaskin, vilket innebär att flygtiden ner till Stockholm blir betydligt kortare.

– Nu kan vi få ett utökat resande till och från Arvidsjaur. Jag hoppas verkligen att flygtrafiken kan komma igång innan högsäsongen startar.

Regional Jet OÜ ägs till 51 procent av den estniska staten och de övriga 49 procenten ägs av polska statens flygbolag LOT.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut